OER Commoms - tananyagok gyűjteménye

Letölthető anyagok - 2010. július 23.

Írta: Prievara Tibor

Az OER Commons egy rendkívül érdekes kezdeményezés, és most már több éve él, érdemes ránézni minden tanárnak. Az elv egyszerű: győzzük meg a különböző tartalomszolgáltatókat, hogy adják át ingyenes felhasználásra tananyagaikat. Mi sem könnyebb .. az igazság az, hogy az 'önzőzés' mellett más érveket is érdemes átgondolni. No de mindezekről a lapozás után elmélkedünk tovább (röviden), az OER (Open Educational Resources) többezer anyagát addig is nagy lelkesedéssel ajánljuk lapozgatni.

Szóval ... a kérdés a következő: ki fejlesszen tananyagokat? Az állam, vagy esetleg üzleti vállálkozások? A kérdésről az OER vezetőjét volt lehetőségünk meghallgatni, ő nagyon optimista volt. Még azt is vizionálta, hogy tanárok a saját anyagaikat feltöltik, illetve a feltett anyagok használatakor képződött 'járulékos' anyagokat (pl. óravázlatok, projektek stb.) visszatöltik az oldalra, hogy a többi felhasználó azokat letöltve az órákon nyerészkedjen.

 

Amint néhány elteltével ez látszik, az OER él és virul. Természetesen nem tudom, mennyire lehet cégeket arra kérni, hogy sok anyagi áldozattal kifejlesztett anyagaikat, szolgáltatásaikat, vagy alkalmazásaikat ingyenesen adják át a köz javára. Szintán hasonlóan érdekes a helyzet a hatalmas állami pénzből megvalósuló fejlesztések esetében: helyes-e (kívánatos-e), hogy az állam fejlesszen digitális tanayangokat ezerszám, ezzel gyakorlatilag megfojtva a kisebb vállalkozásokat, akik egyszerűen nem képesek versenyezni a több milliárdos (vagy százmilliós) fejlesztésekkel, pedig kicsiben akár olcsóbban, jobbat is tudnának. Erre egyébként remek példa a BBC, amely jóindulatú közszolgálatiságában olyan irdatlan mennyiségű (mondjuk nagyon jó!) anyaggal van jelen a digitális térben, hogy komoly (és nem biztos, hogy fair) versenyre készteti a többi szolgáltatót.

Mindegy, ezt innen nem tudjuk eldönteni, annyi bizonyosnak tűnik, hogy most már az EU-ban is olyan lehetetlen mennyiságű digitális tanayagok sikerült felhalmoznunk, hogy most már valóban az lenne a cél, hogy valahol ezeket összegyűjtve, értékelve, felcímkézve meg lehessen találni.