Szoftver HDR képek készítéséhez

Letölthető anyagok - 2010. július 10.

Írta: Nádori Gergely

Bármennyire is úgy tűnik, a fényképek csak nagyon korlátozottan adják vissza azt, amit valójában látunk. Az a baj a fényképekkel, hogy túlságosan objektívek, ezért jóval kevesebbet mutatnak meg a világból, mint amire a szem képes. Míg a fényképek esetében a zársebesség meghatározza, hogy milyen részleteket látunk a képen, a szemünk folyamatosan dinamikusan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, így sokkal több részletet látunk, mint amit egy fénykép megmutatni képes.

A probléma orvoslására dolgozták ki a HDR (High Dynamic Range) fotózás módszerét. Ma már a legtöbb digitális gépen is beállíthatjuk a zársebességet, nincs más dolgunk, mint ugyanarról készíteni 8-10 képet különböző zársebességekkel. Ha hosszú ideig van nyitva a blende, a képünk majdnem fehér lesz, míg a túl rövid esetében szinte teljesen fekete. Ezek után már csak egy szoftver kell, ami kiszedi ezekből a képekből a leghasznosabb részeket és egy új képben egyesíti őket. Ilyen program a Picturenaut is, ami ingyenesen letölthető (INNEN).

Természetesen sokkal jobb eredményeket érhetünk el, ha állványt és távkioldót használunk, de a program a kis elmozdulásokat korrigálni tudja. A következő két kép az óbudai amfiteátrumban készült éjszaka, jól látható, hogy mennyivel részletgazdagabb a HDR kép, ugyanezt a hatást nem érhettük volna el akár a fényesség és kontraszt, akár a gamma változtatásával.