Képes Krónika

Internet a tanórás - 2009. december 20.

Írta: Nádori Gergely

Az Úr ezerháromszázötvennyolcadik évében, ugyanazon, Urunk mennybemenetele nyolcadában, kedden kezdtem el ezt a krónikát a magyarok régi és legújabb tetteiről, eredetükről és növekedésükről, diadalaikról és bátorságukról; egybeszedegettem azt többféle régi krónikákból, kiírtam onnan, ami igaz, és mindenképpen megcáfoltam, ami hamisság. Az Úr nevében, ámen.

Ezekkel a szavakkal kezdődik a minden valószínűség szerint Kálti Márk híres Képes Krónikája, ami egyszerre izgalmas olvasmány és értékes történelmi forrásanyag is. A Krónika most teljes egészében megtalálható a weben is (IDE KATTINTVA).

A krónika lapjai egyszerre láthatjuk a felületen és azután, akár egy térképen, nyugodtan mozoghatunk rajta és közelíthetünk rá egyes lapokra. Az egyes fejezeteknél olvashatjuk és meg is hallgathatjuk a magyar fordítást is. Ugyan kezdetben elég sokat kell várni és a processzorhoz sem kíméletes az oldal, a végső élmény bőven megér ennyi kellemetlenséget. Az illusztrációkat külön nagyítva is élvezhetjük és a menüben navigálhatunk a fejezetek és a magyar uralkodók családfája szerint is.

Hasznos lehet történelem órán, akár úgy is, hogy a diákoknak más-más fejezetet kell feldolgozniuk, elhelyezniük egy időszalagon, de nálunk a nyolcéves fiam is követelte, hogy esti mesének hallgassuk a krónikát.