Termtud szimulációk már megint

Internet a tanórás - 2012. április 17.

Írta: Nádori Gergely

Martin Luther Kingnek volt egy álma, nekem nagyon sok van. Ezek között szép számmal találhatók olyanok, amik különféle természettudományos szimulációkkal kapcsolatosak. Olyan dolgokkal, amiket nagyon jól meg lehetne csinálni és használni a tanításban. Például milyen jó lenne egy olyan szimuláció, amiben valóban lehetne keresztezéseket végezni valamilyen tulajdon öröklődésének kiderítésére. Nem olyan szimulációról beszélek, ahol az interaktivitás kimerül a Tovább gomb böködésében, hanem olyanról, ami hasonlatos a valódi tudományos kutatáshoz és kísérletezéshez, amiben lehet hibázni és tervezni és gondolkodni kell, de kellő szabadságot is ad.

Aztán a minap megtaláltam, hogy van ilyen. A Concord Consortium oldalán található Geniverse program (IDE KATTINTVA) igazán fantasztikus, bár még csak béta változatban van meg. Sárkányokat keresztezhetünk, hogy kiderítsük, miként is öröklődnek az egyes tulajdonságok. Ehhez keresztezéseket végezhetünk. A rendszerben lehetőségünk van arra, hogy feljegyzéseket, kísérleti terveket is készítsünk és ezt akár meg is oszthatjuk másokkal is, így egy teljes kollaboratív tanulói rendszert kapunk. Ilyesmiről álmodtam, az oldalon azonban ez csak egy a sok gyöngyszem közül.

Ha böngészünk a tevékenységek között (IDE KATTINTVA) nagyon sok érdekeset találunk. Vannak ökológiai, kémiai és fizikai jellegűek is a genetika és molekuláris biológia mellett. Mindegyikre jellemző, hogy nagyon magas fokú interaktivitást tesznek lehetővé. Talán nem véletlen, hogy a szervezet Molekuláris munkaasztal projektje (ITT VAN), a Google két és fél millió dolláros támogatását is elnyerte, ezzel ugyanis magunk készíthetünk könnyedén nagyon látványos molekuláris szimulációkat.

Persze az igazán szép az lenne, ha valaki lefordítaná a Concord anyagait magyarra és így még többen használhatnák. Talán nem reménytelen a dolog, a korábban ismertetett PhET-hez van egy nagyon könnyen használható fordító rendszer, talán ehhez a szintén Java alapú környezethez is lehet csinálni egyet. Ez lesz a következő álmom!