YouTube videók összefoglalása - sokoldalú AI alkalmazás

Tippek, trükkök - 2024. március 1.

Írta: Prievara Tibor

Ha bármilyen kérdésed van, ahogy régen a válasz az volt, hogy 'biztosan van rá egy app', most már azt mondják, hogy 'biztosan van rá egy AI'. És ez nagyjából igaz is. Most egy olyan alkalmazást ajánlunk mindenki figyelmébe, amely hosszú youtube videókat foglal nekünk össze, illetve segít feldolgozni a tanórán. Mutatjuk, hogyan.

Az AI alkalmazás neve Summarize.ing ITT TALÁLHATÓ, és rendkívül egyszerűen működik - számunkra. Annyit kell csak tennünk, hogy fogjuk a YouTube videó linkjét, amit szeretnénk, ha összefoglalna számunkra az AI, bemásoljuk az egyetlen lehetséges helyre a weboldalon, és meg is vagyunk. Mit kapunk:

Az, hogy teljes szövegkönyvet gyárt az oldal, már nem meglepő, inkább elvárás. Egyetlen kattintással. Ez kimásolható, szövegként elmenthető, lehet belőle feladatlapokat gyártani, ha szeretnénk.

Ennél egy fokkal izgalmasabb, hogy a fontosabb kulcsszavakat kiveszi, és megtanítja (az általam választott videóban pl. a dezinformáció, vagy propaganda kifejezésekre adott korrekt magyarázatot.

A valóban szaftos funkciók azonban csak ezután következnek. Az AI ugyanis egy gondolattérképet is gyárt a videóból, így gyönyörűen kiolvasható, hogy milyen fontos gondolatok mentén folyt a beszélgetés, illetve, hogy milyen további elemekre bontható a videó alapján a beszélők gondolatmenete. Ez már kifejezetten újdonság, és érdekes, hiszen ebből már lehet a tanórán kicsit összetettebb feladatokat is készíteni - pl. ha csak egy videónál a gondolattérképet adjuk meg, és abból kell az eredeti szöveget rekonstruálni, az már izgalmas feladat lehet.

Természetesen még nincs vége a funkcióknak, hiszen kérdéseket (és válaszokat) is gyárt a szövegből az alkalmazás, összefoglalja a legfontosabb gondolatokat - tematizálva - sőt, kiemel fontos idézeteket is számunkra. Érdekes, és első ránézésre elég újszerű a Summarize.ing AI, annyira, hogy az olvasást szinte teljesen feleslegessé teszi,és még egy videót sem kell végignéznünk, hiszen elemzik számunkra.