Vagy én vagyok vagy te vagy

Nyelvoktatás - 2017. július 10.

Írta: Nádori Gergely

kepPleyer Adrienn írása

Szerencsére nem is olyan régen rátaláltam a Conjuguemos oldalra (IDE KATTINTVA), amit egy amerikai spanyoltanár, Alejandro Yergos hozott létre, hogy megkönnyítse a ragozások memorizálását. Önállóan gyakorolhatnak a hallgatók, és nem kell az ismeretlen szavakkal sem bajlódniuk. Az oldal szerintem legnagyszerűbb funkciója ez, egy könnyen használható felület, ami tudatosítja a kezdő nyelvtanulóban, hogy a ragozás nem egy soronként memorizálandó vers (én vagyok, te vagy, ő van...), a haladó pedig már tudatosan használhatja új igeidők begyakorlására. Az oldal francia, német, olasz, koreai, latin, portugál és természetesen spanyol nyelvek tanításához-tanulásához használható. Franciatanárként én csak a franciás tartalmakat fedeztem fel, de látszólag a többi nyelvnél is így működik az oldal. Minimális angoltudással (vagy azt kiváltó jó kattingatói ösztönökkel) a ragozási funkció tökéletesen kiaknázható, viszont az előre legyártott szótanítós részeknél – lévén azok amerikai gyerekeknek készültek – elengedhetetlen a célnyelvnél jobb angoltudás.

A kezdőoldalon a Frech verbs-re kattintva szembetaláljuk magunkat egy listával, ahol kiválaszthatjuk a gyakorolni kívánt igeidőt és igemódot. Ezután a következő oldalon választanunk kell, hogy valamilyen játékos módon szeretnénk-e ezt megtenni (jobb oldali lista, pl. torpedózva) vagy „osztályozó” módban (bal oldalon, kék gomb, graded practice). Ez utóbbit választva jutunk el a fő gyakorló felületre (a példához kijelentő mód jelen időt választottam).

Itt tovább finomíthatjuk, hogy mit szeretnénk gyakorolni a CUSTOMIZE-ra kattintva (jobb felső sarok). Amennyiben például csak az „avoir” és „être” igéket akarom gyakorolni, a listából kiválasztom az egyiket, majd a CTRL+ALT billentyűk együttes lenyomásával a másikat. (Az oldal pár hónapja megújult, és valahogy ezt az információt elfelejtették jelezni itt. Alejandro pár napja azt írta nekem egy emailben, hogy hamarosan javítják a dolgot, ne csak a bennfentesek tudjanak több igét kiválasztani. Addig is mindenki adja tovább: CTLR + ALT!) Lehet sok mást is állítgatni, pl. hogy időre (az is állítható, hogy hány percig) vagy nem időre gyakorolunk. Az oldal pedig jegyzi a jó és rossz válaszainkat, majd egy százalékos eredményt is közöl. Ezek a funkciók mind használhatóak regisztráció nélkül is. Regisztrációval pedig létrehozhatunk osztályokat, elmenthetjük az eredményeket vagy készíthetünk saját feladatokat is. A további funkciókat nem mutatnám be részletesen (meghagyva a felfedezés örömét), az oldal dicsőítését pedig inkább abbahagyom, mielőtt még túlragoznám.