Tíz kötelező YouTube csatorna jobbára nyelvtanároknak

Tíz weboldal... - 2015. április 19.

Írta: Prievara Tibor

youtube A YouTube-on annyi videó van, hogy csak na. A kérdés az, hogyan igazodunk el a kínálatban, mert könnyen eltölthetünk akár 3-4 órát is videók nézegetésével, amíg sikerül az órára kiválasztani egy-két hasznosat. Ebben szeretnénk segíteni, mégpedig azzal, hogy összeszedtünk 10 csatornát, amely segíthet. A legtöbbjük angol nyelvű, de kerestünk magyart is. Az első a BIO nevű csatorna, ahol életrajzi videók találhatóak - a gond az, hogy Magyarországon nem elérhetőek. Most nem adunk tippeket, hogy ezt hogyan lehet kikerülni, én megnézem a videókat, lopom az ötletet, aztán rákeresek a YouTube-on máshol. Meg szoktam találni. Magyar oktatóvideó adatbázisként talán a Zanza TV használható leginkább, sok és jó minőségű videóval.

Nem mehetünk el a TED csatornája mellett sem, bár az eredeti oldalon (ITT) a legtöbb videóhoz van már magyar nyelvű felirat is.

A Discovery channel csatorna videói is érdekesek, bár leginkább azoknak, akik a csatorna filmjeit is nézik.

A Nobel Díj hivatalos oldala is érdekes lehet, rövid videókban hallgathatunk díjazottakat.

Ha valaki még nem járt volna a Khan Akadémia oldalán, most azonnal tegye meg.

Ha tanárként vagyunk kíváncsiak a legfrissebb trendekre, érdemes az Edutopia csatornájára kattanni.

Teljesen jól emészthető a Science Channel kínálata, rövid, 3-4 perces videókban járnak körbe természettudományos témákat.

A Periodic table of videos oldalon a periódusos rendszer elemeit veszik sorra rövid videókban és mondanak el róluk mindent.

Az Associated Press rövid videói segítségével valóban naprakészek lehetünk a világ eseményeiből.