Az elfogult AI

Tippek, trükkök - 2023. november 9.

Írta: Nádori Gergely

huella de carbonosA legjobb hadvezér az, aki a saját hadseregének nem csak az erősségeit tudja kihasználni, de még a gyengéit is a saját előnyére fordítja. Így tehetünk a mesterséges intelligenciával is, ami ugyan teljesen megállíthatatlanul foglal el egyre nagyobb teret az életünkből, de azért még látványosan sok hibája is van. Az egyik, hogy (mint egy okos, de készületlen diák) a ChatGPT bármiről tud hadoválni. A másik pedig, hogy úgy irtózik a tények, adatok, források használatától, mint ördög a szenteltvíztől. Nos, ezt a két tulajdonságát tudjuk könnyedén a saját javunkra fordítani egy foglalkozásban.

Diákjaim a globális problémákról tanultak éppen és fontosnak tartottam, hogy egyfelől képesek legyenek mértéktartó véleményt formálni ezekről a kérdésekről, másrészről pedig legyenek képesek a tények és vélemények megkülönböztetésére. Ezért aztán a 30 fős osztályt párokba rendeztem, a párok mindegyike kapott egy kérdést, állítást és azzal kapcsoaltban két szélsőséges álláspontot. ezek voltak azok a szövegek, amiket a ChatGPT segítségével generáltam le. IDE KATTINTVA olvasható el a beszélgetés a legenerált szövegek. Egy ízelítő:
Meg kell-e radikálisan változtatnunk az életünket a környezet állapota miatt?

Válasz 1: Igen, megéri az életszínvonalunk csökkenését a biodiverzitás védelme.
A biodiverzitás védelme és fenntartása kritikus fontosságú a Föld ökoszisztémáinak stabilitásához és a hosszú távú emberi jólétéhez. A biodiverzitás hozzájárul az élelmiszerbiztonsághoz, az egészséghez, az ökoszisztémák szolgáltatásaihoz (például a víz- és levegőtisztasághoz), és a gyógyszerkutatásban is kiemelt szerepet játszik. Ha a biodiverzitás gyorsan csökken, az komoly gazdasági és egészségügyi károkat okozhat, és sokféle emberi tevékenységet veszélyeztethet. Az életszínvonalunk hosszú távon fenntarthatóbb lesz, ha a biodiverzitást megőrizzük, még akkor is, ha rövid távon némi áldozattal jár.

Válasz 2: Nem feltétlenül éri meg az életszínvonalunk csökkenését a biodiverzitás védelme.
Az életszínvonal csökkentése a biodiverzitás védelme érdekében összetett kérdés, mivel sok ember a gazdasági növekedés és a jólét iránti igényeinek kielégítésére támaszkodik. Az életszínvonal csökkenése azonnali gazdasági és társadalmi nehézségeket okozhat, különösen azok számára, akik már most is nehéz körülmények között élnek. Az életszínvonal csökkenése az emberek elégedetlenségét és ellenállását is kiválthatja, ami politikai problémákat és szociális feszültségeket generálhat. Ezenkívül a biodiverzitás védelme érdekében végrehajtott intézkedéseknek is lehetnek negatív mellékhatásai. Ezért fontos kiegyensúlyozni az élővilág védelmét a gazdasági és társadalmi igényekkel, és keresni olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik mindkét célnak az együttes megvalósítását.

A diákoknak elsőként adatokat, tényeket, forrásokat kellett keresniük a kapott álláspont alátámasztására, amit bemutattak egymásnak, majd közösen döntöttek arról, hogy egy tíz fokozatú skálán hol lehet a valóságot tükröző álláspont.