Prompt ötlet: tudósok

Tippek, trükkök - 2024. szeptember 26.

Írta: Nádori Gergely

kepA tudomány működését gyakran a tudománytörténetből lehet jól megérteni, de kevés lelekölőbb dolog van, mint amikor diákok wikipedia szócikkekból sorolnak életrajzi adatokat. Hogyan lehetne ezt egy kicsit élőbbé tenni? Természetesen itt is segítségünkre lehet a mesterséges intelligencia, mutatun agy jól használható promptot és még ahhoz is adunk ötleteket, hogy miként lehet ezt egy foglalkozásban felhasználni.

Az ötlet az volt, hogy készítsünk dialógusokat különböző tudósokkal és ebből szedjék össze a diákok, hogy mit is csináltak, miért is lényegesek az egyes kutatók. A ChatGPT prompt a következő volt:

Elsőként kérdezd meg tőlem, hogy ki legyen a két tudós, aki beszélget. Ezután készíts egy párbeszédet, amiben ez a két tudósbeszélgetnek a világról, tudományos és egyéb elképzeléseikről! A beszélgetésben említsenek meg életükből személyes részleteket is és reagáljanak egymás gondolataira! A szöveg maximum 800 szó legyen, amiben érvelnek a saját elképzeléseik mellett, reagálnak egymás gondolataira.

Engem is meglepett, hogy mennyire jól használható szövegek születtek. Akit érdekel egy csokorra való belőlük, amit én az órán használtam IDE KATTINTVA letölthető.

A diákok párokban olvasták el az egyes dialógusokat, mindenkinek egy-egy tudósról kellett kigyűjtenie, hogy mi derül ki róla.
Ezt követően kaptak egy kis időt a tényellenőrzésre, az ismeretlen fogalmak, kifejezések vizsgálatára.
Ezután a pároknak el kellett dönteniük, hogya kettő közül ki a nagyobb tudós.
A győztesek párokba álltak (és a többiek segítségével) megint eldöntötték, hogy ki a kettő közül a nagyobb tudós.
Így választottuk meg a világ legnagyobb tudósát (Newton lett).

Akinek van kedve az készíthet képeket is az AI-val a beszélgetések illusztrálására, ezen a képen például Galénosz és Szent-Györgyi Albert beszélgetnek.