Tíz weboldal - kémiai kísérletek videón

Tíz weboldal... - 2009. december 20.

Írta: Nádori Gergely

Sajnos nem minden izgalmas kísérletet lehet elvégezni az iskolai laborban. Van olyan, amihez nem lehet kapni vegyszert vagy csak túl drága lenne, van, amihez nincsen megfelelő berendezés, olyan is, amire egyszerűen nem jut idő (egy hat-nyolc órás desztillálást kevés diák tud kivárni).  Ilyenkor jó szolgálatot tehet, ha a kísérletet megmutatjuk videón. De nem csak így vehetjük hasznát az ilyen videóknak, segíthetnek akkor is, ha a diákok a kísérletezés előtt megnézhetik, hogy mit is kell csinálniuk. Nem kell félnünk attól, hogy ha már látták a végeredményt, nem lesz olyan érdekes a dolog, a kézzelfogható, saját tapasztalatot semmi nem helyettesítheti. Természetesen ara is jó lehet egy ilyen klip, hogy nekünk adjon ötletet, mivel kápráztassuk el a diákokat a következő órán. Összegyűjtöttünk hát tíz olyan oldalt, ahol bőségesen találhatunk kísérleteket, mielőtt a diákoknak mutatnánk őket azért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire tartják be a videóban a biztonsági előírásokat.

1. Az első bemutatott csatorna egy norvég egyetemistáé (ITT TALÁLHATÓ), aki a SOTE-n tanul éppen. Számos izgalmas kísérlete közül, ide a nylon gyártást illesztjük be:

{youtube}yFEHKRdXb9Y{/youtube}

2. A Journal of Chemistry Education videógyűjteményét is érdemes végignézni (ITT ÉRHETŐ EL), a filmek részletes leírással és angol narrációval együtt élvezhetők, de sajnos nem lehet beágyazni őkat. Itt egy példa a lüktető higanyszívről.

3. Hollandiából származik ez a gyűjtemény (IDE KATTINTVA), szépen magyarázott kísérletekkel. Most a hőbomlást bemutató videójukat ágyazzuk be ide:

{youtube}uAQFCDisLGg{/youtube}

4. A Kent's Demos oldalon (ITT VAN) is találhatunk jópár izgalmas kémiai videót, ide illesztjük most az elefánt fogpaszta készítésének egyszerű módját:

{metacafe}898133/really_foamy_reaction_elephant_toothpaste_old_foamy/{/metacafe}

5. A kiváló német Netexperimente oldalon (IDE KATTINTVA) szintén sok izgalmas kísérletet nézhetünk végig. Például a lítium és a víz reakcióját.

6. Kicsit már 1.0-ás ugyan a regensburgi egyetem szerves kémiai videó gyűjteménye, de azért egy pillantást megér (IDE KATTINTVA), a filmek real video formátumban vannak és nem is lehet beágyazni őket, de jó sok van belőlük és kifejezetten érdekesek.

7. Korábban már bemutattuk a videós periódusos rendszert (ITT), ami az egyes elemeket mutatja be kis filmekkel, de a nottinghami egyetem vegyészei azóta sem unatkoznak és számos kísérletet is rögzítettek, ahogy ez YouTube csatornájukban is látható (IDE KATTINTVA). Hogy ne legyünk túl komolyak, nézzük meg mit tud kezdeni három vegyész egy halloween tökkel:

{youtube}O2799XSIlZM{/youtube}

8. 79 látványos videót találunk ebben a YouTube csatornában is (ITT TALÁLHATÓ). Például a kálium-jodát, faszén, kén keverék égését:

{youtube}WzqHtH6QqUY{/youtube}

9. Ugyan kevesebb videót tartalmaz a Sciencevidd csatorna (IDE KATTINTVA), de ezek között olyan hasznosak is vannak, mint a mérőhenger pontos leolvasását szemléltető:

{youtube}D_g0U3vxr18{/youtube}

10. Végezetül, de nem utolsósorban itt van a magyar nyelvű Szertár is (IDE KATTINTVA), ahol a fizikai és kémiai kísérletekről egyaránt találunk érdekes videókat. Ezeknek a kísérleteknek nagy részét akár otthon is elvégezhetik a diákok.