Tíz weboldal a molekulákhoz

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Nádori Gergely

Korábban már bemutattunk tíz oldalt, ami a fizika tanításában lehet hasznunkra, most következzen tíz olyan oldal, aminek elsősorban a kémikusok vehetik hasznát. Olyan oldalakat mutatunk be, melyek a kémiai anyagok bemutatását könnyítik meg számunkra az órán. Az interaktív táblán is látványosan használhatók.

 

1. Az első olyan program, amivel molekulékat nézegethettünk a Rasmol nevet viselte, ezt váltotta fel a Chime, ami csak Internet Explorer alatt működött jól és külön telepíteni kellett mint kiegészítést. Most viszont itt van a Jmol (ELÉRHETŐ ITT), ami mindent tud, amit a Chime, de nincs szükség regisztrációra és telepítésre, mivel Java alkalmazés ezért automatikusan működik. Az oldalról letölthető önálló programként is, akkor még a böngésző sem kell a használatához.

2. A Marvinbeans programcsomaggal nem csak megjeleníthetjük, hanem meg is terveszhetjük a molekulákat. Különösen hasznos reakciók bemutatásához és ez is képes a felrajzolt molekuléákat három dimenzióban ábrázolni. A letöltéséhez ingyenes regisztráció szükséges (ITT TALÁLHATÓ).

3. Ha már van programunk a molekulák megjelenítésére, érdemes hozzá molekulákat keresni az interneten. A KLOTHO nevű adatbázisban (IDE KATTINTVA) elsősorban kis molekulasúlyú szerves anygaok találhatók.

4. Nagyobb falatokat, egész fehérjéket kereshetünk a pdblite oldalon (ITT ELÉRHETŐ).

6. Izgalmas gyűjteményt találhatunk (IDE KATTINTVA) az ízleléssel kapcsolatos molekulákból.

7. A megtalált molekulét a legkönnyebben a Jmol FirstGlance oldalon tekinthwetjük meg (ITT ELÉRHETŐ). Elegendő csak a pdb azonosítót beírni, de feltölthetjük a saját állományainkat is.

8. Végtelen böngészési lehetőséget kínál a fehérjék wikipediája a Proteopedia (IDE KATTINTVA). Ezen az oldalon külön bejegyzése van az egyes molekuláknak és tulajdonságaikat videók magyarázzák. Az oldalt a wikipedia rendszerében magunk is gazdagíthatjuk.

9. A Polyview oldalon (ITT TALÁLHATÓ) professzionális képet készíthetünk egy-egy fehérjéről, aminek ismerjük a pdb azonosítóját.

10. Nagyon sok oldalt és alkalmazást mutat be a molekulák megjelenítéséről és külön foglalkozik az iskolai használattal is a MolViz oldal (INNEN ELÉRHETŐ).

+1 Természetesen nincsen feltétlenül szükség számítógépre a molekulák megjelenítéséhez.  A weben arról is találunk útmutatót (IDE KATTINTVA), hogy miként modellezünk lufival.