Kémia a mobilon

Tíz weboldal... - 2011. március 27.

Írta: Nádori Gergely

2011 a kémia éve, ezért is gondoltuk, hogy érdemes összegyűjteni egy csokorravalót olyan mobiltelefonra telepíthető alkalmazásokból, amik valamiképpen kémiával kapcsolatosak. A programok Android operációs rendszerű telefonokra telepíthetők, könnyen használhatjuk őket az órán. Végre nem azért kell szólni a diákoknak, hogy tegyék el a telefonjaikat, hanem azért, hogy vegyék elő.

A Periodic Table Droid egy minden igényt kielégítő periódusos rendszer a telefonra. Végignézhetjük a periódusos rendszert és természetesen bőségesen kapunk információt az egyes elemekről. Rendszerezhetjük az elemeket nevük, rendszámuk, bármilyen tulajdonságuk alapján. ITT EGY VIDEÓ a programról, és IDE KATTINTVA található meg az Android Marketen.

Molekulák rajzolására használható a Molpad (ITT VAN) és a DCE Chempad (ITT VAN). Megrajzolhatjuk a molekulát az ujjunkkal, majd megkapjuk azt is, mekkora a moláris tömege, az előbbi alkalmazással még kereshetünk is a gyakoribb anyagok között

Angol nyelvű függvénytáblázatot is találhatunk a telefonra, ilyen a Formulas (ITT VAN) és a Formulae (EZ PEDIG ITT).

Kifejezetten hasznos dolog a Solution calculator, amivel oldatokat, hígításokat számolhatunk ki. Megadhatjuk a törzsoldat és a kívánt oldat töménységét nagyon sokféle mértékegységben és megkapjuk, miként kell hígitanunk. Már többször vettem hasznát, nagyon jól jön (ITT VAN).

A Chemistry Helper (ITT VAN) és a Perfect Chemistry Lite (EZ ITT) összetett programok, egyesítik a függvénytábla , a kalkulátor, a kémiai adatbázis különféle tulajdonságait.

A Biochemistry Lab Suite kifejezetten a biokémiához készült. Ez is összetett adatbázis és kalkulátor, de kifejezetten a biokémiához (ITT TALÁLHATÓ).

Nem kifejezetten matek, de nagyon vicces a Metal detector, amivel a telefonunkat fémkeresővé alakíthatjuk át (ITT VAN).