Aviary - képernyőkép online

Oktatóvideók - 2009. július 9.

Írta: Prievara Tibor

 

Néha előfordul, hogy a képernyőn látható képeket szeretnénk 'lefényképezni' s eltárolni. Ennek több oka lehet: akár saját magunk számára emlékeztető, akár másoknak segít bemutatni az adott oldalt.

Erre mutatunk be ma egy alkalmazást. Az alábbi képet az Aviary oldalán készítettük:

 

De előbb egy következzék egy alternatív, nem online megoldás. A felső sorban a legtöbb billenyűzeten találhatunk egy 'Prt sc' jelű billentyűt.

Ez a 'print screen' (azaz 'nyomtassuk ki a képernyőt') rövidítése. Ha ezt a billentyűt lenyomjuk, a háttérben már el is készült a fénykép, ami bármilyen képszerkesztővel szerkeszthetünk.

 

De most beszéljünk arról, mindezt hogyan tehetjük meg online, gyorsan és pénzért megvehető szoftverek nélkül. Az Aviary oldalára kattintva (ITT TALÁLHATÓ) a cikk elején található kép jelenik meg. Nincs más dolgunk, mint a lefényképezendő oldal címét az URL mezőbe beleírni, és a Capture gombra kattintani.

Ezzel a képernyőkép el is készült. Maga a fényképe elkészítése eltart 10-05 másodpercig is, legyünk türelmesek (ebben egy visszaszámláló is segít egyébként).

Ezután megjelenik a képernyőkép egy képszekesztő felületén, ahol kivághatunk részleteket belőle, szerkeszthetjük, átszínezhetjük stb.

Végül az elkészült, szerkesztett képet akár online tárolhatjuk az Aviary oldalán, akár elvihetjük saját számítógépünkre is.

Nagyon kellemes, könnyen használható alkalmazás, ajánljuk mindenki figyelmébe. Haladóbb Firefox felhasználóknak külön jó hír, hogy létezik egy add-on, ami a kiegészítők közé telepítve azonnal, egyetlen kattintásal rendelkezésünkre áll - már ha szeretnénk képernyőképeket készíteni.