CNN freedom project

Nyelvoktatás - 2011. november 13.

Írta: Prievara Tibor

Nagyon fontos - bár kevésbé kellemes - témáról forgatott dokumentumfilm sorozatot (illetve készített egy nagyon komoly weboldalt) a CNN (ITT TALÁLHATÓ). A téma a rabszolgaság a 21. században. Ez hasonlóan, bár más csatornákon, folyik, mint a klasszikus rabszolgaság. Ebbe beletartozik a prostitúció, az embercsempészet, és még egy sor más dolog. Mindenesetre a kutatások kimutatták, hogy 600-800 000 embert csempésznek át a határokon évente, és mintegy 30 millió ember él rabszolgaként a világban. A CNN tényfeltáró cikkekkel, videókkal, infografikákkal segít abban, hogy megértsük a problémát, és annak nagyságát. Belenézhetünk egy spanyol rendőri akcióba, ellátogathatunk a nyomozókkal indiai bordélyházakba, illegális kínaiakat dolgoztató üzemekbe Európában, és még egy seregnyi egyéb olyan tényt tár elénk, amelyről fogalmunk nem, legfeljebb sejtésünk lehetett. A tanórán szintén csinálhatunk egy 'Freedom project'-et, a lapozás után adunk ötleteket.

Szerencsére mind a videók, mind a cikkek viszonylag rövidek, közérthetőek és jól vannak megírva. Feltétlenül érdemes előre felkészülni, és csak egyes anyagokhoz engedni a gyerekeket (akik lehetőleg idősebbek legyenek, részint a téma komolysága, illetve az anyagok helyenként sokkoló prezentációja miatt (én max. 11., vagy 12. osztályban használom)).

Érdemes esetleg kivenni egy-egy témát (pl. szervkereskedelem Ázsiában), és ezekről készíthetnek összefoglalókat. Elővehetjük az infografikákat is (a 'Facts' menüpontban), hogy konkrét adatokat is megtanuljanak a diákok. Végül akár le is fordíthatunk anyagokat, hogy később használni lehessen őket - magyarul, például osztályfőnöki órán).