Újságírás angolul (óravázlat)

Nyelvoktatás - 2010. április 21.

Írta: Prievara Tibor

Nagyon izgalmas óravázlatot találtam a Read Write Think nevű oldalon. Újságcikket tanulhatunk meg írni (és taníthatunk is természetesen). Mindezt ráadásul interaktív online alkalmazásokkal segítve. A lapozás után röviden összefoglaljuk, és kiegészítjük az óravázlatot, érdemes kattintani!

A vázlat alapján újságcikket tudunk készíteni - fokozatosan, lépésről lépésre haladva:

 

Mi kell hozzá?

Mivel az alkalmazások egy része online érhető el, fontos, hogy legyen élő internetkapcsolat, illetve számítógép a gyerekek előtt (mivel az órán nem használják végig a gépet, sokkal hatékonyabb, ha nem számítógépteremben vagyunk, hanem Classmate PC-s órát tartunk.

Óra menete:

1. Vigyünk be újságokat, magazinokat az órára (vagy keressünk online magazinokat az intereten, és vetítsük ki őket az interaktív táblára), és próbáljuk meg a diákokkal együtt összegyűjteni, hogy milyen részei vannak egy újságnak. Ezután válasszunk egy cikket, amit előtte lefénymásoltunk, és próbáljuk meg a cikk részei, felépítését, fontos elemeit összegyűjteni.

2. Miután ezzel végeztünk, nyissuk ki a számítógépeket, és mondjuk el a gyerekeknek, hogy most megírják saját cikkeiket. Látogassunk el IDE, ahol egy interaktív történetkészítő alkalmazást találunk. Érdemes átnézni, mielőtt bevisszük, illetve a gyerekekkel együtt is megnézni, mert nem olyan egyértelmű elsőre, hogy mi hol van, és mi mit csinál (azért nem is bonyolult, de 5 percet rá kell szánni!).

3. Most következik a cikk megírása: választhatnak ők is témát, de adhatunk nekik mi is egyet (pl. címkefelhő segítségével - RÉSZLETEK ITT), vagy akár szavak alapján is megírhatnak egy rövid cikket párban. A lényeg az, azonban, hogy itt nem egyszerűen cikket írnak, hanem az újság egyik oldalát tervezik meg. Miután elkészültek az oldalak, nyomtassuk ki őket, hajtogassuk össze - és készen is vagyunk.

Megjegyzések, nehézségek:

Nagyon izgalmas az oldal, talám már piciknél is használható - ha teljesen rélszletes, 10 órás projektet szeretnénk csinálni belőle, azt is lehet, IDE KATTINTVA található a Read Write Think oldal vázlata. Több irányban is fejleszthető az óra, lehet akár saját újságot tervezni, mindenki választhat témát, rovatot hozzá stb.

Ami problémát jelenthet az az, hogy a munkáinkat nem igazán tudjuk elmenteni, azaz a nyomtatás elég nehézkes lehet, ha nincs mindegyik gép nyomtatóhoz kötve ... erre feltétlenül gondolnunk kell!