Ökoszisztéma szimulátor

Internet a tanórás - 2012. április 21.

Írta: Nádori Gergely

Az EcoNet ökoszisztéma szimulátorral könnyen és egyszerűen készíthetjük el táplálkozási hálózatok szimulációját (ITT TALÁLHATÓ). A modelelket egyszerű szöveges állományokként kell megadnunk, de vigyáznunk kell, az ékezetes karaktereket nem szereti a rendszer és számít neki a kis és nagy betű. Az model szintaxisa nagyon egyszerű, adjuk a Nyul -> Roka c=0.2 annyit tesz, hogy minden lépésben a Nyul tár 20%-ával növekszik a Roka tár. ez az áramlás jelenthet energiát, vagy oxigént, amit csak modellezni szeretnénk. Fontos még a * jel, ami minden lépésben egy adott változást jelent, a * -> Nyul c=10 azt, hogy minden lépésben 10-szeresérel nő a nyulak száma, a Roka -> * c=0.5 azt, hogy a rókák száma lépésenként feleződik. meg kell még adnunk az induló értékeket pl. Nyul=100, Roka=5 formában és indulhat is szimuláció.

Ha lefuttatjuk a szimulációt, láthatjuk, miként alakultak az egyedszámok vagy a vizsgált változók értékei. Érdekes lehet megpróbálni megalkotni egy többé-kevésbé stabil ökoszisztémát. Az alaábiakban két érdekes példát mutatunk be, amiket egyszerűen csak be kell másonli a szimulációs ablakba:

* -> Nyul c=5
Nyul -> Roka r=0.001
Roka -> * c=0.8
Nyul = 100, Roka = 15

és

* -> Novenyek c=2
Novenyek -> Novenyevok c=0.01
Novenyevok -> Ragadozok c=0.001
Ragadozok -> Lebontok c=0.05
Novenyek -> Lebontok c=0.05
Novenyevok -> Lebontok c=0.05
Lebontok -> * c=0.5
Lebontok=10, Novenyek=50, Novenyevok=10, Ragadozok=1

Talán mondani sem kell, hogy az oldal tökéletesen működik tanulói laptopokkal, ahol a diákoknak maguknak kell kikísérletezniük, hogy áll össze egy stabil táplálkozási háló.