Mit hoz a jövő?

Internet a tanórás - 2011. május 8.

Írta: Nádori Gergely

Egy ismerősöm egyszer hosszasan érvelt amellett, hogy az iskolákban legalább annyit kellene a jövőről tanítani a diákoknak, mint  a múltról, hiszen életük nagyobb részét a jövőben fogják leélni amúgy is. (Ugyanő tartotta azt is, hogy a polcainkon üres könyveknek kellene sorakoznia, arra várva, hogy teleírjuk őket, de ez már egy másik gondolat.) Akárhogyan is, hasznát vehetjük egy olyan eszköznek, ami a jövőre vonatkozó trendeket mutatja meg, ilyet találhatunk az International Futures intézet és a Google Public Data Explorer együttműködésében (IDE KATTINTVA).

Sokféle mutató közül választhatunk akár a gazdaságról, a népességről, az egészségügyről vagy az oktatásról van szó, majd megnézhetjük, miként alakulnak ezek az elkövetkező 50-60 évben. A megjelenítés nagyon tetszetős, kicsit a korábban már bemutatott Gapminder programra hajaz (ITT ÍRTUNK RÓLA), megjeleníthetjük az adatokat oszlop- és vonalas diagramon vagy akár térképen is.

Külön érdekesség, hogy a jóslatok több lehetőséget vázolnak fel, az alap eseten túl megnézhetjük, hogy mi történik, ha a jövő alakításában a fő szempont a piac, a biztonság vagy éppen a fenntarthatóság. Az egyes grafikonokhoz, diagramokhoz saját linket is kapunk így azokat könnyen oszthatjuk meg a diákjainkkal.