Az Agymenők fizikája

Internet a tanórás - 2010. november 3.

Írta: Nádori Gergely

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb vígjátéksorozata az Agymenők című. (Eredeti címe The Big Bang Theory; a magyar címadók sokadik megbocsájthatatlan ballépése ez.) A történet fizkusokról és szomszédjukban lakó pincérlányról szól, maximálisan kihasználva a felállásból adódó lehetőségeket.

A sorozat különlegessége az is, hogy a benne felemlegetett fizikai jelenségek nagyon is megalapozottak, nem csak úgy dobálóznak a jól hangzó kifejezésekkel. Erről gondoskodik a sorozat fizikus tanácsadója, David Salzberg. Nagy szerencsénkre blogot is indított, amelyben az egyes epizódok tudományos hátterét magyarázza (ITT OLVASHATÓ).

Ugyan csak a második évad végétől kezdte a blogot és nálunk eddig csak az első két évad ment le, mégis érdemes olvasgatni. Egyfelől azért mert kiváló tudományos ismeretterjesztő írások ezek (még arra is kitér, hogy a táblákra felírt egyenletek mit jelentenek az egyes részekben), másrészt pedig azért, mert tanárként is remekül villoghatuink vele, ha tudjuk, miről szólt az előző napi rész.

 

Kedvcsinálónak itt egy jelenet:

{youtube}MOO03VpzNR{/youtube}