Energiakaland - játék az energiáról

Internet a tanórás - 2010. április 16.

Írta: Prievara Tibor

Az Energiakaland (IDE KATTINTVA található) - nem meglepő módon - az energiával foglalkozik, mápedig ismeretterjesztő / játékos formában. Az oldalon tényleg nagyon sok játék van, 4 szinten, korosztályok szerint rendezve. Én a gimnazistáknak szánt anyagokat néztem meg - itt lehet pl. erőművet építeni, vagy éppen az éghajlatváltozásról tanulni. Mindehhez komoly tanári segédletek is vannak, letölthető anyagok, de önmagában az, hogy ilyen bőséges digitális tananyag érhető el - ráadásul magyarul - feltétlenül megér egy kattintást! További részletek a lapozás után!

Mielőtt idéznénk az oldalt, azon gondolkodtam, hogyan lehetne használni az anyagot egy 'b', vagy egy Classmate PC órán. Mivel a tananyag nagyon bőséges, akár 7! csoportban is lehet úgy dolgozni, hogy mindenki mást-mást csinál. Az Energiakaland nevű részben például így néz ki a főoldal:

A gépek előtt párban dolgozhatnak egy-egy fejezeten, de talán még érdekesebb, ha hagyjuk, hogy az egészet bejárják (adjunk hozzá útvonalat), és a végén a megszerzett információk segítségével vitázhatnak például a megújuló energiaforrásokról. Ha van időnk, érdemes a tanári anyagokat letölteni, vagy akár egy saját kérdőívet, feledatlapot készíteni azért, hogy jobban lehessen irányítani a gyerekek munkáját.

Ha ehhez nincs kedvünk, maradhatunk annál, hogy mindenki egy játékkal játszik, jegyzetelnek, következtetéseket vonnak le, majd ezt megosztják a többiekkel - akár például online kvíz formájában. Ez azt jeletni, hogy az adott témában ők lesznek a 'profik', de még fontosabb talán az, hogy nagyon alaposan át kell gondolni az anyagot ahhoz, hogy értelmes kérdéseket tudjanak feltenni belőle. Végül lesz egy kérdés adatbázisunk, amivel bármikor lehet a későbbiekben játszani - ajánlom például a Quizlet oldalát erre.

 

Végül következzék egy rövid idézet az Energiavilág tanári oldaláról:

A E.ON EnergiaKaland EnergiaVilág című része 14—18 éves, szakmát tanuló és/vagy érettségire készülő tanulók számára készült, a Nemzeti Alaptantervvel szoros összhangban. A program továbbá segít Önnek az állampolgári ismeretekre oktatásban-nevelésben is. Azok a tanulók, akiknél előfeltétel az informatikai és a kommunikációs kulcsképességek megléte, szintén hasznosnak fogják találni a feladatokat. A tantervi kapcsolatok alatt találja meg a további részleteket arról, hogyan illeszthető a program a helyi tantervbe, szakkörök és más, tanórán kívüli nevelési programokba.

Az EnergiaVilág két részből áll: online feladatokból, valamint egy tantermi csomagból, amely 19 tudáskártyát és 8 feladatlapot tartalmaz, melyek szabadon fénymásolhatók.

Az EnergiaVilág oktatócsomag a helyi feltételekhez, pedagógiai célokhoz és a tanulók egyéni sajátosságaihoz illeszthetően készült, azaz nem előíró jellegű program, hanem alternatívákat kínál a leghatékonyabb helyi tanítási-tanulási megoldásokhoz. Az online, az internetes portálon hozzáférhető tananyagot akár a nyomatott kiegészítőkkel, akár azok nélkül, önállóan is fel lehet használni.

Az EnergiaVilág arra biztatja a tanulókat, hogy az energiával, az energia termelésével és fogyasztásával kapcsolatban mind országos szinten, mind globális nézőpontból is foglalkozzanak. A program lehetővé teszi, hogy megvizsgálják a bolygónk jövőjét érintő főbb kérdéseket és ezeket összekapcsolják az egyéni, személyes cselekvéssel és felelősségvállalással. Az anyag hét fejezetből áll:

* Megújuló és nem megújuló energiaforrások
* A résztől az egészig
* Éghajlatváltozás
* Energiafelhasználás
* Nukleáris jövő?
* Energiaátalakítás
* Energiaelosztás

Az EnergiaVilág Globális energiamenedzser elnevezésű szimulációs játékban a tanulók egy évtizedig megszabhatják a világ energiafelhasználásának alakulását. A feladat során a tanulók különböző energiaforrásokat és nézőpontokat mérlegelhetnek, szembesülnek döntéseik várható pozitív vagy negatív következményeivel.