Heifer village (Nepal) - játék és társadalom

Internet a tanórás - 2010. március 25.

Írta: Prievara Tibor

A Heifer village - Nepal (IDE KATTINTVA található) egy újabb, ún. 'komoly' játék, ahol a szórakoztatáson felül a tanítás/tanulás (üzenetek közvetítése) szintén fontos szempont. A játék során egy kis nepáli faluban kell megoldanunk különböző problémákat (pl. fát keresni a tűzhöz, kecskét bóvenni a szomszédtól, vagy éppen megszervezni egy kis közösséget, akik kaphatnak mikrohitelt). Ez egy számítógépes játék, és szerencsére annyira nem 'komoly', hogy unalmas is legyen, és  számítógépteremben tartott órán, vagy Classmate PC-kkel felszerelt tantaremben kíválóan működhet.

A játék hátránya az, hogy online játszható, azaz nem tölthetjük le saját gépeinkre. Ez persze nem biztos, hogy gond, viszont szélessávú internet szükséges hozzá - ráadásul elég nagy a játék, azaz időt kell hagyni, hogy betöltődjön.

 

Szintén fontos tudni, hogy a játékban sokat kell 'mászkálni', és kb. 5 perc kell, amíg a diákok felfedezik a helyet - erre érdemes időt szánni. Szintén hasznos végigmenni a pályán egyszer, hogy az esetlegesen felemerülő problémáknak, nyelvi nehézségeknek elébe tudjunk menni. Én úgy láttam egyébként, hogy középhaladó szinten (mondjuk B1) már vehető - nehezek ugyan a szövegek, de nincs belőlük sok, és a problémák megoldásán kell gondolkozniuk amúgy is.