Tudósok a világról

- 2024. április 1.

Írta: Nádori Gergely

web of storiesMilyen jó lenne, ha az órákra meg lehetne hívni a világ legnagyobb tudósait, hogy meséljenek a szakterületükről, vagy akár csak az életükről. A legnagyobb tudósokat közül sokt azért is nehéz meghívni, mert sajnos már nem élnek. Szerencsére van egy oldal a Web of Stories (IDE KATTINTVA), ahol nagyon sok fontos tudós, majd később művészek, társadalmi aktivisták interjúit gyűjtöttek egybe. Az oldal angolul van, de a videók szövegleiratai is elérhetők. A legjobb az eglszben, hogy pont tanórán jól használható, négy-öt perces darabokra tagolták a filmeket, amiket így remekül lehet használni akár úgy is, hogy csoportok más-más videókat kapnak meg, amiket egymásnak bemutatnak. Mutatunk pár példát arra, hogy melyik videókat lehet remekül felhasználni:

Elsőként néhány olyan tudós, akire mindenképpen érdemes odafigyelni:
Teller Ede, fizikus
Francis Crick, biológus
Stan Lee, képregényszerző
Benoit Mandelbrot, matematikus
James Lovelock, természettudós
Marek Edelman, a varsói gettólázads egyik vezetője

Ahogy korábban is említettük, az egyes kis részletek remekül használhatóak egy-egy téma körbejárására, vagy forrásokként egy-egy témához. Íme ehhez is pár ötlet:

Négy tudós az idegrendszerről: 1, 2, 3, 4

Három biológus a génszabályozásról: 1, 2, 3

Darwin és az evolúció: 1, 2, 3, 4

Négyen Shakespeare-ről: 1, 2, 3, 4

Az atombomba: 1, 2, 3, 4

Ezek az kis videók tökéletesen alkalmasak szakértői mozaik feldolgozásra: egy csoport minden tagja megnéz, kijegyzetel egy-egy videót és azután elmondja a többieknek, hogy miről szólt.

Izgalmasan használhatók ezek a videók bevezetőnek, promptnak egy-egy témakörhöz. Mutassunk meg egy megfelelő részletetet a diákoknak, vitatkozzunk róla, legyen feladatuk, hogy utánamennek a hátterének, majd ezek után kezdjünk el egy adott témakörrel részletesen foglalkozni.

Arra is jól használhatók ezek a videók, hogy kijelöljék az egyéni kutatás irányát. Mutassunk meg egyet a diákoknak és legyen az a feldatuk, hogy lábjegyzeteket készítenek hozzá, elmagyarázva mindazt, ami előfordul a beszélgetésben.