Találtunk egy AI képgenerátort, ami még szöveget is jól ír

Internet a tanórán - 2024. június 6.

Írta: Prievara Tibor

A rengetegnél is több mesterséges intelligencia alapú képgenerátor nőtt ki hirtelen a földből, és szaporodik tovább gombamód. Mindegyik hatalmas ígéretekkel, egymásra licitálva versenyez a pénztárcánkért. A baj csak az, hogy ahhoz, hogy kiderüljön, vajon mire (és mennyire) jó egy alkalmazás, gyakran 10-15 rosszul összerakott, használhatatlan selejtet is végig kell néznünk. Megpróbáljuk a TanárBlog olvasók válláról levenni ezt a terhet, mi végignézzük, és teszteljük a jónak tűnő (vagy csak szépeket ígérő) alkalmazásokat, és ide csak azokat hozzuk, amelyek valóban azt adják, amit ígérnek. Most egy olyan képgenerátorról írunk, ahol sok ingyenes kreditet kapunk (napi 100 kép), kifejezetten profi az eredmény, és ... amit eddig kevés alkalmazás tud: még a szöveget is helyesen írja fel

Az alkalmazás neve Ideogram.ai (ITT ÉRHETŐ EL), és kifejezetten tetszetős képeket készít - szerintem sokkal élethűbbek, 'képebbek', mint pl. amit a Dall-E magától tud. Szóval ez az egyik pozitívum. Ezen felül viszonylag komoly (már-már önmagában is értelmezhető) mennyiségű képet enged generálni (ez nyilván a 2024. júniusi állapot, bármikor változhat, meg kell nézni, éppen mi az aktuális állás).

Ennél talán fontosabb, hogy egy olyan funkciót tud, amivel nagyon sokat küzdök (és nagyrészt hiába) még az egyéb alkalmazásoknál. Ha szöveget szeretnék a képre tenni, azt nem képes megcsinálni, vagy csak nagyon bénán - milyen jó lehetne, ha képregényt tudnánk készíteni egy sima multimodális AI-val, de nem fog menni ... itt viszont meglepően hatékonyan sikerült ezt is megugrani. Teszteltem egyszerű szavakkal, azt magyarul és angolul is hozta. Hosszabb angol feliratokat is sikeresen rakott fel, de amikor azt kértem, hogy azt írja ki, hogy 'Ha légvárat építesz, ne sajnáld a téglát!', akkor kicsit megbolondult. Szóval nem tökéletes, de működik, és jobban, és - szerintem - szebben is, mint a konkurencia - és ráadásul majdnem teljesen ingyenes - hacsak nem nagyüzemben szeretnénk gyártani a képeket.