Rejtélyes tudomány

Termtudos ötletek - 2015. december 23.

Írta: Nádori Gergely

temiTöbb int két éve vagyok már részese a Scientix programnak, amiben mindenféle természettudományos projektet fognak egybe az EU-ban. A sokféle izgalmas projekt közül az egyik kedvencem, amivel mindig találkoztam a TEMI nevű volt, ami a természettudományokat rejtélyeken, rejtvényeken keresztül tanítja. Mindig valami izgalmas jelenség, trükk vezeti be a projektet, amiben azután a diákok maguk keresik meg a választ egy adott kérdésre, problémára. Amikor például az abszorpcióról kell tanulni, akkor a tanár behoz három műanyag poharat, az egyikbe tölt egy fél pohár vizet, majd itt-a-piros-hol-a-pirost játszik a három pohárral. A diákok megszavazzák, hogy melyik lehet, amelyikben víz van, a tanár pedig előbb a másik kettőt borítja a fejére, majd a diákok megrökönyödésére a harmadikat is, de abból sem ömlik víz a fejére? Hogyan lehetséges? A trükk egyszerű, a poharak aljára pelenka betét kerül, ami beszívja a vizet. A trükk viszont jó apropója lehet annak, hogy ennek kapcsán a diákok az adszorpcióval kezdjenek foglalkozni.

Ami miatt most egy külön cikkben is írunk a TEMI-ről, az az örvendetes tény, hogy megjelent és letölthető a Rejtélyek könyve (IDE KATTINTVA). A könyvben mindenféle tantárgyhoz találunk projektleírásokat, mindegyikben leírják, hogy mit kell felkészülnie a tanárnak és milyen feladatlapot kapnak a diákok. A TEMI alapelve az 5 E megközelítés (magyarul a kevésbé hangzatos FNyMTÉ): Figyelemfelkeltés (engage), Nyomozás (explore), Magyarázat (explain), Továbbgondolás (extend) és Értékelés (evaluate).

Jelen pillanatban a könyv csak angolul van meg, de hamarosan felkerül a Scientix oldalra és ha hárman kérjük, hogy fordítsák le magyarra, elkészül magyar nyelven is!