Online tesztek - tényleg könnyebb?

Letölthető anyagok - 2009. július 27.

Írta: Prievara Tibor

Örök kérdés IKT alkalmazásokat használó (vagy használni szándékozó) tanárok körében, hogy mikor van valóban értelme ezeknek az eszközöknek az órán. Természetesen akkor, ha az eszköz segíti a tanárt pedagógiai céljai megvalósításában. Ma az Easy Test Maker nevű oldal (IDE KATTINTVA található) kapcsán szeretnénk a témát picit körbejárni.

Itt a TanárBlogon olyan oldalakat igyekszünk bemutatni, amelyek hasznosak lehetnek a tanárok/diákok számára és könnyitik a munkájukat. Ma kivételt teszünk, de talán mégis segítjük majd ezzel a kollégák munkáját. Az Easy Test Maker nem ígér kevesebbet, mint tesztek villámgyors összeállítását. Lássuk be, ez elég kecsegtető, ki nem szeretne fele annyit dolgozni és mégis profi dolgozatolkat írni. Nézzük, az oldal valóban szállítja-e ezt nekünk.

Kalandozásunk a regisztrációval kezdődik, itt kötelezően meg kell adnunk a postacímünket, meg egy sereg adatot még. Ezt nem szeretjük, főleg, ha nem tudjuk mit is kapunk majd érte. Sebaj, ha az ígéret földjére így lehet belépni, mi megadjuk a szomszéd adatait szívesen. És valóban: belépve nem találkoztunk rejtett előfizetéssel, hanem el is kezdhetjük a teszteket összeállítani.

Ez a része az oldalnak rendben van, már amennyire az ilyen leegyszerűsített, mégis praktikusnak szánt felület lehet. Több kérdéstípus közül választhatunk, a navigációja viszonylag egyszerű, szóval ezen a ponton akár azt is gondolhatjuk, hogy valami tényleg csodásat fedeztünk fel.

Miután a teszt elkészült, megnézzük az ingyenes opciókat - ami a teszt kinyomtatásában merül ki. És itt gondolkodóba esik az ember, tudniillik it is kaptam? Egy online (mondjuk Word-höz képest sokkal kevesebb lehetőséggel) megszerkesztett tesztet, amit még csak le sem tölthetünk, hanem az online felületről kell kinyomtatnunk. Tény, hogy a kérdéseket el lehet tárolni, de ugyaneszt megtehetjük a sajét gépünkön elkészített tesztekkel is, ráadásul az mindig biztosan meglesz, ellenben az esetleg bezáró weboldallal (képzeljük el, ha 2 évig minden tesztet itt készítünk, tárolunk, majd az oldal csődbe megy mondjuk).

Összefoglalva: sokkal több időt töltünk a teszt elkészítésével, nem a számítógépünk, hanem az internetes elérésünk sebességével tudunk csak dolgozni, ráadásul a végeredmény egy Word-ben elkészített tesztnek a lebutított változata.

És a kérdés, amit itt fel kell tennünk: valóban megérte, sikerült a munkánkat megkönnyíteni, vagy csak azért használtunk egy online eszközt, mert online eszközt szerettünk volna használni?