Mit is írt a New York Times? Játék a szavakkal

Nyelvoktatás - 2014. december 28.

Írta: Prievara Tibor

Chronicle Nagyon tetszik a New York Times Chronicle nevű oldala, ahol szavak/kifejezések előfordulási gyakoriságát nézhetjük meg 1860-tól napjainkig. Az oldal ITT TALÁLHATÓ, és rengeteg érdekességet rejt. Ha például a 'love' (szeretet) szót beírjuk, érdekes megnézni, hogy mely években szerepelt gyakran az újság cikkeiben (fura, de éppen 2014 volt az az év, amikor kiemelkedően sokszor használták ezt a szót - a cikkek 15%-ában volt megtalálható), és mikor volt kevésbé népszerű (nem meglepő módon 1944 volt a mélypont, 1.32%-os előfordulással). Az oldal gyors, egyszerű és megbízható, ezért órán is tudjuk használni. Hogy miként, azt a lapozás után elmondjuk!

Válasszunk 5-6 fontos szót (pl. prohibition, war) és ezeket a diákok nyomozzák le az adatbázisban. A gyakoriság alapján próbálják meg azt megállapítani, hogy milyen összefüggés lehet az év és az esemény között. Külön segítség egyébként, hogy ha a grafikonon rákattintunk az évre, akkor az összes cikk rövid összefoglalóját, első bekezdéseit kilistázza nekünk (a teljes cikkekhez csak elég drága előfizetéssel lehet hozzáférni, de bőven elég a nyomozáshoz amit kapunk.

Ha a fentieknél kevésbé egyértelmű szavakat adunk meg, akkor remek játék lehet az elméletgyártás (pl. miért lehetett a 'book' szó sokkal népszerűbb 1904-ben, mint 1925-ben?). Sőt, megtehetjük azt is akár, hogy a szavakat egymásra vetítve nézzük meg a grafikonon és megpróbálunk összefüggéseket keresni (pl. a book és a love szavak gyakorisága együtt jár az évek során. Az alól kivétel 1904, amikor a book kiugróan gyakran szerepelt, de a love nem. 2000 és 2010 között elválik a két szó, csak hogy 2014-ben újra találkozzanak). Vajon mi történhetett? Miért e két szó együttállása, és miért váltak el néha egymástól?