Mennyit költesz büntetésvégrehajtásra?

Internet a tanórán - 2016. február 8.

Írta: Prievara Tibor

pénzAz oktatási rendszert ért kritikákban többször is előkerül, hogy miért nem oktatnak alapvető pénzügyi ismereteket a diákoknak. Ugyan a NAT már tartalmazza, hogy ezeket az ismereteket mindenféle tárgyhoz kapcsolódva tanítani kell, gyakran nem jut nekik idő. A Populus nevű oldalon talált kalkulátor (IDE KATTINTVA) izgalmas lehetőséget kínál arra, hogy beszélgessünk a közpénzekről a diákokkal és akár matematikából is felhasználjuk az adatokat. Az oldal a 2013-as költségvetés adatain alapul, megadhatjuk, hogy mennyi a nettó fizetésünk (vagy a szülőké, esetleg egy elképzelt polgáré) és azt is, hány gyerek van, ezután megnézhetjük, hogy mire mennyit költünk naponta, azaz az adóként befizetett pénz mire megy el.

A százalékszámítást tanulva remek kiindulópont lehet az oldal, az itt talált adatokkal kiszámolhatjuk, mire hány százalékot költünk. Készíthetünk abból is kimutatást, hogy miként változik a közösbe fizetett összeg a jövedelem növekedésével.

Informatikából a diagramok készítésénél lehet hasznos, ha ezekből a valós adatokból indulunk ki, csodás kördiagram készülhet az adó felhasználásáról.