Memrise - szótanulás másképp

Internet a tanórás - 2011. június 21.

Írta: Prievara Tibor

Szavakat tanulni nehéz - ezt gondolta a Memrise nevű oldal alapítója is (IDE KATTINTVA található maga az alkalmazás), ahol egy egyszerű regisztráció után vethetjük bele magunkat sok sok nyelv még több szavának a tanulásába. Természetesen (vagy sajnálatosan, ahogy tetszik) az angol nyelv a legfejlettebb az oldalon, hiszen az alapítók maguk ezt a nyelvet bírják. A lényeg: megjegyzést könnyítő technikákkal (mnemonika) segít a szavakat megjegyeznünk. Egy SAT kérdéssort végig is csináltunk, a lapozás után elmeséljük milyen volt!

Haladjunk sorjában: a regisztráció tényleg egyetlen pillanat volt, szóval azzal nem volt gond. A nyelvek kiválasztásánál is elég egyértelmű a dolog (van egy 1700 szavas magyar szószedet is egyébként), én egy SAT (amerikai érettségi angolból) anyagot választottam próbaként. Itt akadtam bele az első akadályba - az oldal betöltése meglepően lassú volt, szóval viseltessünk türelemmel.

Amikor viszont elkezdődött a játék, a felület, ahol a szavakat tanulni lehet elég igényesnek tűnt. Van azonnali eredmény, %-os ráadásul, valamint azt is azonnal közli az oldal, hogy hol állunk a jelenlegi eredményeinkkel az összes felhasználó között.

Maga a tanulás is meg van közelítve filozófiailag is, úgyhogy magokat ültetünk az agyunkba, ezek szárba szöknek a technikák hatására, majd persze kivirágoznak az agyunkban. Mindez azonban megbocsáthatóan naivan és hittel van előadva :) A szavakhoz különböző input-okat kapunk. Van ahol videót találunk (pl. a dogmatikus szónál egy macska eledelről állítja az oldal alapítója - dogmatikusan - hogy kutyakaja - mert ugye dogmatic a szó - pedig nem is. Sokszor találunk képeket, sőt, saját készítésű grafikákat is az oldalon. Egyszerre egyébként 7 szócsírát ültetnek el az agyunkban, és segítenek kikelteni.

Van folyamatos visszakérdezés is, a definíciót a szavakkal, vagy éppen fordítva. Ennek az eredményét folyamatosan követhetjük, és minden megválaszolt kérdéssel (vagy elrontott válasszal) változik a helyezésünk. Itt sajnáltam, hogy arra nem volt már energiájuk, hogy értelmes válaszokat keressenek, így hát a helyes megoldás mellé 3 random kifejezést kapunk- van amikor nem is angolul, hanem pl. kínaiul. Így hát a tesztek nem annyira segítik a rögzítést, legalábbis én ezt tapasztaltam.

Összefoglalva: a Memrise egy szótanító oldal, ahol akár mi magunk is létrehozhatjuk szókártya csomagjainkat, vagy tanulhatunk a többiekéből - sok nyelven. Rengeteg előnye mellett talán két komolyabb hátrányát látjuk a Memrise-nak: az egyik a kreatív és a 'béna' közötti nagyon keskeny mezsgye mnemonika terén, illetve az automatizált kérdés - összeállítás, ami szintén inkább hátráltat, mint segít néha.