Még több hasznos tipp a hatékony prompt-okhoz

Tippek, trükkök - 2024. június 13.

Írta: Prievara Tibor

Sokan gondolták egy éve, hogy a prompt-ok írása lesz az új írástudás. Aztán egyre fejlettebbek lettek a nagy nyelvi modellek, és most már inkább azt gondolják a szakértők, hogy nem nekünk kell a mesterséges intelligenciákhoz alkalmazkodni, hanem fordítva fog megtörténni - azok alkalmazkodnak majd hozzánk, és megtanulják sokkal jobban, gyorsabban és hatékonyabban olvasni a felhasználók intencióit, szándékait. Mindazonáltal, jelenleg elvitathatatlan, hogy a hatékony, jól megírt promptok szükséges feltételei a generatív AI sikeres használatának. Bár már írtunk róla, most további gyors tippeket osztunk meg, amelyek segítségével könnyebben válhat minden pedagógus a promptok királyává/királynőjévé.

Jöjjenek is a tippek minden további szószaporítás helyett:

1 Ne kedveskedjünk. Ne írjuk, hogy 'kérlek, légyszíves, köszönöm'. Térjünk nyugodtan a tárgyra.

2 Ne kérdezzünk! Ahelyet, hogy azt írnánk: "Meg tudnál írni egy udvarias választ az alábbi levélre?" írjuk azt, hogy "Írj egy választ az aklábbi levélre!".

3 Próbáljunk ne tagadni. Pl. ne azt írjuk, hogy 'Miért nem dől össze egy ház a földrengéskor?, hanem azt, hogy 'Hogyan marad állva egy ház a földrengéskor?'

4 Kérjünk egyszerűsített válaszokat. A megszemélyesítés részeként írhatjuk azt is, hogy 'Magyarázd el a relativitás elméletet úgy, mintha egy 5 éves lennék'.

5 Utasítsunk határozottan! Írjuk nyugodtan, hogy 'meg kell magyaráznod', vagy 'a feladatod az, hogy ...'.

6 Fura, de működik, ha jutalmat ajánlunk, pl. '100 dollár a jutalom, ha ....' Esetleg ennek az éremnek a másik oldala, hogy 'büntetés jár azért, ha nem egyszerűen válaszolsz.

7 Gondolatmenet, lépésről lépésre. Ezt majdnem mindig használom, hiszen, ha nem teszem, akkor hatalmas adagokat köp ki magából az AI. Azt is elmondom, hogy lépésről lépésre haladunk, és azt is, hogy mindig csak egyetlen lépést tehet meg. Így gátat lehet szabni a határtalan, és parttalan szövegfolyamnak.

8 A megszemélyesítés másik formája, amikor az AI kap szerepet, pl. 'úgy válaszolj az alábbi kérdésre, mintha a közgazdaságtan professzora'. Ez önmagában remek feladat lehet egyébként, amikor az egyes diákok egy jelenséghez különböző personákat rendelnek hozzá (pl. a globális felmelegedésről közgazdászként, sportolóként, nagytőkés vállalkozóként stb. nyilatkozzanak).

9 AI a kérdező szerepében. Mondhatjuk azt, hogy kérdezzen annyit tőlünk, amíg egy személyre szabott edzéstervet meg nem tud tervezni nekünk.

10 Stílus: magkérhetjük, az AI-t, hogy 'közvetlen, baráti stílusban' válaszoljon (vagy éppen szleget használva :)

11 Prompt a prompt végén. Ez annyit jelent, hogy azzal segítünk a promptban, hogy a választ elkezdjük és azt kérjük az AI-tól, hogy folytassa (pl. Magyarázd el a konvergens evolúció elméletét. Kezdődjön így a válaszod: 'A legfontosabb, amit tudni kell ...'

12 Teszteltessük magunkat az AI-val, pl: 'Tanítsd meg nekem Newton első törvényét, és tegyél be egy tesztet a végére! Tájékoztass arról, hogy helyesek-e a válaszaim, miután válaszoltam, de ne add meg előre a helyes válaszokat.'

13 Javíttassunk. Ne fogadjuk el az első választ, amit az Ai ad, kérjük meg, hogy nézze át, és bizonyos szempontból ellenőrizze, javítsa (pl. használjon szebb szavakat, legyen lezserebb, vagy keressen nyelvtani hibákat.