Matekfeladat játékkal megoldva

Internet a tanórás - 2013. november 25.

Írta: Nádori Gergely

12 éves fiam lelkes játékosa a Minecraft nevű építős-túlélős kreatív játéknak (ITT ÍRTUNK RÓLA), néha a leckeírás helyett is inkább azzal foglalkozna. a minap is, amikor éppen a tanulnivalójával kellett volna foglalkoznia azt kérdezte, hogy bekapcsolhatja-e a játékot. Zord apaként készültem éppen nemet mondani, amikor közölte, hogy az internetes matekverseny megoldásához használná.

A feladatban azt kellett kiszámolni, hogy hány kockacukor marad egy dobozban, ha bizonyos részeket elveszünk belőle, ő pedig úgy gondolta, hogy a legkönnyebb úgy lenne kitalálni, ha a játékban megépítené kockákból a tömböt és kiszámolná, hogy a leírtak szerint pontosan mennyit vesz el belőle. A Bővebben után olvasható a feladat és megnézhető az is, hogy pontosan mit csinált a fiam a játékban.

 

Zsóka felbontott egy doboz kockacukrot. (A bontatlan dobozban lévő kockacukrok kocka alakúak, és együtt egy tömör téglatestet alkotnak.) Először leszedte a teljes felső réteget, azaz 77 cukrot, és áttette egy cukortartóba. Utána az egyik oldalsó réteget, amelyben 55 kockacukor volt, és végül az elülső réteget tette át a cukortartóba. Ezek után a még dobozban lévő cukrok közül egyet megevett. Hány kockacukor maradt a dobozban?

{youtube}Lc3jZhWF8dY{/youtube}