Könyvjelzők vagy fogalomtérkép?

Tippek, trükkök - 2012. december 11.

Írta: Nádori Gergely

A szombati Pedagógiai kávéház rapid-randijára egy olyan ötlettel készültem, a Pinterest alkalmazást használta fel linkek ízléses bemutatására. A korábban remekül működő, de azóta már nem elérhető delicious stackek mintájára gondoltam egy Pinterest falra felrakni a diákoknak szánt linkeket. Azután rögtön az első asztalnál Németh Nóra mutatott egy erre sokkal jobban használható oldalt a Pearltrees nevűt (ITT TALÁLHATÓ). (Még azt is hozzátette, hogy diákjai szerint a Pinterest túlságosan Barbie-s, és ebben van is valami.)

A Pearltrees alkalmazásban képeket, megjegyzéseket és weboldalakat menthetünk el, ezekből lesznek a gyöngyök. Ezeket a gyöngyöket azonban fákká rendezhetjük, egy klasszikus gondolattérkép módjára. Az eredmény egyszerre rendezett és látványos. Ahogyan jó webkettes alkalmazáshoz illik, itt is megoszthatjuk a fáinkat, dolgozhatunk együtt másokkal, átvehetjük mások gyöngyeit és kereshetünk mások fái között is, tehát azokkal a képességekkel is rendelkezik az alkalmazás, amivel a közösségi könyvjelző szolgáltatások.

Felhasználhatjuk arra, hogy a diákokkal ebben a formában osszuk meg a tananyaghoz kapcsolódó linkeket, de akár az gyűjtőmunkájuknak is lehet az eszköze. Csoportosan is dolgozhatnak, ugyanis a rendezhetőség a kifejezetten nagy gyűjteményeket is átláthatóvá teszi. Lehet felelőse egy-egy ágnak, így egyszerre épül a közös munka és értékelhető az egyén teljesítmény is.

Példaként íme egy fa az evolúcióról:

Evolution in Nádori Gergely (gnadori)