KODU játék laboratórium

Internet a tanórás - 2013. március 3.

Írta: Nádori Gergely

Sokat lelkendeztünk már itt a TanárBlogon a Koduról, erről a gyerekeknek készített programozási környezetről. Bemutattuk a használatát (ITT), azt, hogy miként lehet feladatokat készíteni vele (ITT), mesélni Koduval (ITT) és még egy projektet is a pécsi Partners in Learning Forumról, ami a Kodura épült (ITT). nagyszerű eszköz ez akár a programozás alapjainak megtanítására, akár bármiféle játékos feladat elkészítésére.

Most azonban teljesen véletlenül ráakadtam az ELTE Informatikai Karának Kodu laboratóriumára (IDE KATTINTVA). Ugyan az oldal egy ideje (2012 júniusa óta) nem frissült, így is bőségesen találhatunk rajta izgalmas dolgokat. Letölthető innen a program és hozzá a magyar nyelvű csomag, ami a menüpontokat magyarítja. Az oktatóanyagok hat fejezetben ismertetik meg az informatikatanárokat a Koduval, összehasonlítva azt a ma még jóval elterjedtebb Logo programnyelvvel. Megtudhatjuk, miként léphetünk tovább a Logóról a Kodura, hogyan taníthatjuk meg ugyanazt ezzel, a modernebb eszközzel.

Az oktatóvideók hat lépésben mutatják meg a program használatát a telepítéstől a játékkészítésig. Láthatóan tervezik azt is a csoport tagjai, hogy komoly közösséget építsenek, a beküldött programok között versenyt rendezzenek, de úgy látszik, erre még nem került sor. Aki informatikát tanít, érdemes megnéznie az oldalt, mert igazán modern és hatékony eszközhöz juthat az algoritmikus gondolkodás tanításához.