Ingyenes otthoni Office 365 használattal bővül a Tisztaszoftver program

Hírek - 2014. december 6.

Írta: Nádori Gergely

microsoft Mától minden köznevelésben tanuló, vagyis közel 1,3 millió diák, januártól pedig minden, a közoktatásban dolgozó pedagógus 5 számítógépre, laptopra és további 5 mobil eszközre töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a Powerpoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik – emlékeztetett az államtitkár. A kormány szándéka, hogy hosszabb távon fenntartsa ezt a konstrukciót, így a diákok tanulói jogviszonyuk végéig tervezhetik a szoftverek otthoni használatát.

A Microsoft által most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a Kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlődéséhez – közölte Kara Ákos.

A Tisztaszoftver program mostani kibővítése hatékonyan szolgálja majd a digitális kompetenciák fejlesztését is. Az infokommunikációs eszközök, szolgáltatások ismerete és a használatukhoz szükséges kompetenciák birtoklása egyre több munkahely betöltésének alapfeltétele.

Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár szerint az informatikai eszközök és programok elérhetősége minden fiatal számára azonos feltételeket teremt. A lehetőséggel a gyermekek már első szoftvereiket is legálisan szerezhetik be.

A diákoknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen (http://www.o365.educatio.hu/) kell regisztrálniuk. A Köznevelés információs rendszerrel (KIR) – melyet szintén az Educatio fejleszt és üzemeltet - könnyen és gyorsan hitelesíthető a regisztráció, így a telepítési folyamat is egyszerű. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az MS Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

Mivel a hazai felsőoktatási intézmények is rendelkeznek Campus szerződéssel, valamennyi felsőoktatási tanuló diák jogosult lesz az Office használatára 5+5 eszközön. A regisztrációs rendszerek kiépítése az intézményekben már folyamatban van, így rövidesen a hallgatók ingyenesen tölthetik le ezeket a szoftvereket otthoni eszközeikre.

A Microsoft szerint Magyarország számára a legfőbb kitörési pont a digitalizációban, az innovatív, újszerű infokommunikációs megoldások kidolgozásában, alkalmazásában és széles körű elterjesztésében rejlik. A Microsoft azért dolgozta ki a Digitális Oktatási Alapcsomagot és kínálta fel azt ingyen és bérmentve a magyar közoktatásban tanuló diákoknak, mert ezt tekintette a maga részéről megtehető első lépésnek ahhoz, hogy Magyarország digitális állammá váljon. A Digitális Oktatási Alapcsomag hatósugarának mostani megötszörözése pedig annak bizonyítéka, hogy a Microsoft kész is, képes is hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországot digitálisan megújítsuk – mondta el Papp István ügyvezető igazgató.

A Microsoft Magyarország felajánlásának a célja, hogy eszközeivel és megoldásaival hozzájáruljon ahhoz, hogy mind a diákok, mind a felnőttek többet hozhassanak ki a napjaikból. A tanulás és az oktatás hatékonyabbá tételéről szól a Digitális Oktatási Alapcsomag továbbfejlesztése is. A kezdeményezés célja, hogy a 21. századi Magyarországon egy gyerek se nőjön fel úgy, hogy ne tudja legalább alapszinten használni az infokommunikációs eszközöket.