Fényképes irodalom

Internet a tanórán - 2015. június 16.

Írta: Nádori Gergely

katonaiskolaNagyon sokat lelkendeztünk már a Fortepan nevű oldalról (pl. ITT meg ITT, az oldal IDE KATINTVA érhető el), öt év alatt a hobbinak induló amatőr fotó gyűjtemény valódi nemzeti intézménnyé nőtte ki magát. A minap az Index adott hírt arról (ITT), hogy katonaiskolákban készült képekkel gazdagodott a kollekció. Cikküket a Iskola a határon-ból vett idézetekkel színesítették. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy milyen remekül is lehetne használni a Fortepant nem csak a történelem, hanem az irodalom órán is.

Nagyon sok olyan kötelező olvasmány van, amik a Fortepan által is felölelt időszakról szólnak (a nyugatosok, Krúdy, Örkény, Déry stb.) remek feladat lehet a diákoknak, hogy egy-egy műhöz találjanak illusztrációt a fényképek között. A fényképek és a szövegek összeillesztésére ideális lehet a Sway (ITT MUTATTUK BE).

Készíthetünk olyan feladatot is, ahol a képek alapján kell kitalálniuk, hogy melyik műről van szó. Az egy-egy műről szóló órát is felvezethetjük egy fotómontázzsal, de talán még jobb, ha ezt nekik kell elkészíteniük.