Építs saját chatbotot bármire

Internet a tanórán - 2024. július 5.

Írta: Prievara Tibor

Olyan jó lenne, ha mindenki építhetne mondjuk a saját adataiból, teszem azt egy tankönyv fejezetéből, egy chatbotot, amivel a diákok kedvükre gyakorolhatnak ... nos, eljött ennek is az ideje, építhetünk saját chatbotot, bármire, tényleg 2 perc alatt, és ezt meg is oszthatjuk a diákjainkkal, akik otthon a házi feladat felett görnyednek.

A Characters.ai IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL pont ezt tudja. Karaktereket tudunk pillanatok alatt építeni (feltéve, hogy megvan a tananyag), és aztán csak meg kell adnunk a saját felhasználónkat a diákoknak, akik kiválaszthatják a számukra aktuálisan megfelelő karaktert, és indulhat is a cset. Néhány tanács: mielőtt kiosztanánk, érdemes tesztelni, a felhasználói felület nekem kicsit zavaró, mivel ha pl. olaszul szerettem volna beszélgetni egy 'tanárral', nem volt meg a 'diák' érzésem. Válaszolni válaszolt a kérdésekre, de nem tudott kezdeményezni, nem volt képes irányítani a beszélgetést. Ha ilyenhez volna kedvünk, a ChatGPT, vagy bármelyik alapmodell jobbnak tűnik. Arra azonban remek, hogy kérdezhessenek korlátozottan egy adatbázisból a diákok egy fiktív karaktertől.

Alternatíva: ha nincs ehhez kedvünk, egyszerűen azt is megtehetjük, hogy írunk egy hosszabb, részletesebb promptot, és azt elküldjük a diákoknak. Ők ezt a promptot bemásolják a ChatGpt-be a saját gépükön, és már mehet is a beszélgetés. Ez annyiban 'bénább' megoldás, hogy látják, mi zajlik a háttérben, de ha ez egy plusz segítség, szerintem nem érdekli majd őket.

Szintén érdekes lehet, hogy kereshetünk minden témából már elkészített, publikus karaktereket. Lehet például egy coach-ot kérdezni, vagy pszichológust, netán egy milliárdos maffiózót (olaszt :) . Itt remek feladat lehet, hogy keressenek érdekes karaktereket a diákok, beszélgessenek velük bizonyos témákról, pl. a Forma 1-ről (ha nem adunk meg konkrét témát, nehezebb lesz beszélgetést kezdeményezni - de az is lehet, hogy a karakterhez igazítjuk a témát, azaz pl. egy maffiózótól a szervezett bűnözés szerkezetét próbáljuk megtudni a személyes véleményével együtt), és készítsenek összefoglalást az eredményről, és erről beszéljenek vagy írjanak.

Fontos! Azt tegyük nagyon világossá, hogy személyes adatot ne osszanak meg a chatbottal, végig legyenek tisztában azzal, hogy NEM emberrel beszélnek, személyes kérdésekre ne válaszoljanak, semmilyen őket azonosítható adatot ne adjanak meg.