Digitális szextáns

Termtudos ötletek - 2015. május 12.

Írta: Nádori Gergely

szextánsTapasztalataim szerint az égi mechanika az egyik legnehezebben felfogható része a természettudományos tananyagnak. Talán nem véletlen, hogy az emberiségnek is legalább tizenkétezer évre volt szüksége ahhoz, hogy kibogozza, miként is függenek össze a látszólagos és a valóságos mozgások. Persze az órán sokat rajzolunk, szemléltetünk, de érdekesebb és hasznosabb is lehet, ha ezt az anyagrészt is konkrét tapasztalatokhoz tudjuk kötni. Ebben lehet segítségünkre a mobiltelefon. A telefon ugyanis nagyon pontosan képes mérni a saját dőlésszögét (a benne levő giroszkópnak köszönhetően) ezt pedig felhasználhatjuk arra, hogy a nap mozgását kövessük az égen.

Én két alkalmazást találtam, amiket erre használni lehetett. A legjobb Celestial Camera nevű Windows telefonokra. ez praktikusan egy virtuális szextáns, készítünk egy képet a horizontról, majd ahhoz viszonyítva a napról és már meg is kapjuk a nap állásának pontos szögét.

DCSIMG
Android készülékekre nem találtam ilyen jó ingyenes programot, ott a Dioptra nevű alkalmazást vettük használatba, amivel a telefon dőlésszögét tudjuk mérni, feltételezve, hogy a vízszintes képe a horizontot mutatja. Valahogy így:

Dioptra

A diákok feladata az volt, hogy óránként mérjék meg a nap magasságát, mivel a mobiltelefon mindig a zsebükben volt, ez nem jelentett gondot. Majd ezt követően diagramot készítettek abból, miként változik a nap magassága egy nap alatt. Ebből azután érdekes kérdésekre kereshettük a választ:

  • állandó a szögsebesség?
  • miért 15 fok körüli?
  • miért délután egy körül van a legmagasabban a Nap? (a nyári időszámítás miatt)
  • miért nem pont egykor? (a helyi idő és a zónaidő különbsége miatt)

Természetesen ezek a mérések nem olyan pontosak, hogy ezek alapján lehetne navigálni egy óceánjárót, de az égi mozgások megértéséhez jó segítséget adhatnak. Ha elég bátrak vagyunk, folytathatjuk a méréseket éjszaka is egyes csillagok (pl. Sarkcsillag) magasságának mérésével.