Beszélő szótárak - nyelvek kihalóban

Nyelvoktatás - 2015. február 11.

Írta: Prievara Tibor

dict Nyelvtanárként nagy boldogság mindig, ha olyan tankönyvvel dolgozom, amely érdekes és életszerű, netán újdonságokat is mutat be. A Life című nyelvkönysorozat mindezt teljesen hozza, élvezet tanítani, annyit tanulok én is belőle. Most éppen a technológia és a nyelvek kérdését feszegeti, és mindeközben a Talking dictionaries (Beszélő szótárak) - ITT TALÁLHATÓ - nevű projektről szól, amely kihalóban lévő nyelveket próbál megmenteni az utókornak, akár úgy, hogy az utolsó a nyelvet még folyékonyan beszélő embert találják meg és készítenek vele rengeteg felvételt. Az órán (vagy otthon) érdekes lehet egy nyomozó játékot játszani a hanganyag alapján ...

Ez alatt azt értem, hogy a felkerült szavak alapján következtetéseket lehet levonni az adott népcsoport életéről. Ha például a kosárra 12 különböző szavuk van, akkor valószínűleg a kosárfonás fontos szerepet játszott az emberek életében.

Szintén érdekes játék lehet, ha azt mondjuk, hogy képzeljük el, hogy a magyar nyelv került hasonló helyzetben, és a diákok feladata az, hogy kiválasszanak 10 olyan szót, amelyet szeretnének 'megmenteni' az utókornak, mert annyira reprezentatívak és jellemzik a magyar néplelket (vicces, hogy volt, aki a 'kiskapu' szót választotta, és nem a focira gondolt).