Adatrögzítés micro:Bittel

Tippek, trükkök - 2022. február 18.

Írta: Nádori Gergely

kepSokat lelkendeztünk már a micro:Bit nevű mikrokontrollerről. Nem nagyon van még egy olyan elérhető árú eszköz, amivel ilyen könnyen lehtne a diákoakt bevezetni az elektronika, programozás világába. Nemrég megjelent a v2-s változata, ami több memórián, beépített hangszórón, érintésérzékeny logón kívül más izgalmakat is tartogat. Ezek egyike az adatrögzítés képessége. Sokan, akik erre-arra akartuk használni a micro:bitet beleütköztünk abba a korlátba, hogy nem képes megjegyezni adatokat. Ha rögzítünk is valamit, például egy fizikai méréshez, azok csak addig lesznek meg, amíg a kis eszköz be van kapcsolva. Amint lemerül az elem, vagy valamiért megszűnik az áramellátás az addig rögzíett adatok elvesznek.

Eddig is volt arra mód, hogy ezt kicselezzük, hozzá lehetett például kapcsolni USB porton a számítógéphez az eszközt és akár az Excelbe az Adatküldő bővítménnyel. Ha a fizikai kapcsolat nem ment, még akkor is meg lehetett próbálkozni azzal, hogy a mérést végző eszköz rádión adja le az adatokat egy másik, géphez kötött eszköznek. Ez azért elég bonyolult volt.

Szerencsére a 2-es micro:Bit ezt a gondot is orvosolja, képes ugyanis az adatokat fájlba menteni, amit egyszerűen letölthetünk a kis lapkáról. Hogy miként az részletesen IDE KATTINTVA olvasható el. nem bonyolult és máris van egy remek kis loggerünk, amit akár egy rakétába is beépíthetünk!