Digitális transzformáció és a mobiltelefonok

Vezércikk - 2024. szeptember 2.

Írta: Prievara Tibor

Nincs hangosabb és fontosabb kérdés a 2024-es tanév kezdetekor, mint a mobiltelefonok használata, szükségessége, elvétele, 'tiltása', korlátozása. Ebben sokan (mi is) és sokszor megnyilvánultak, én most arra gondoltam, hogy nem jogi (jogos-e), logisztikai (kivitelezhető-e) vagy éppen emberi jogi (alapjog-e a telefon), netán közgazdasági (ki fogja kifizetni a megrepedt képernyőt) oldalról közelítenék, hanem megpróbálom azt körüljárni, hogy mire is lehet használni a telefont, és valójában mire használják az iskolában. Ehhez a Tanárblog Facebook csoportjában kértem tippeket, ahol a digitális pedagógia és a tanítás iránt elkötelezett pedagógusok beszélgetnek egymással - igen aktívan! - így nem csoda, hogy 1 nap alatt közel 100 válasz jött, sok kommentben 3-4 felhasználási mód is. Ezekről szeretnék most szólni, de úgy, hogy mindezt hozzákötöm az iskola digitalizációjának szintjeit leíró, ismert és bevett ún. SAMR modellt, és megpróbálom meghatározni, hogy az iskolai mobilhasználat jellemzően melyik szinten van jelen, 'bővíti', vagy 'átalakítja' a tanítás folyamatát. Mindegyik szintnek két al-szintje képzelhető el: a bővítés esetében a helyettesítés és a kiterjesztés, az átalakításnál a módosítás és az átértelmezés. lássuk hát, mire jutottam.

Először egy rövid emlékeztető az SAMR modellről, a TanárBlog egy 2019-es cikkéből: "A technika iskolai megjelenésének egyik érdekes leírása a SAMR-modell. A modellt Ruben R. Puentedura dolgozta ki (pl. ITT), mi is ismertettük könyvünkben. Eszerint a technika kétféleképpen jelenhet meg az iskolában vagy bővíti vagy átalakítja a tanítás menetét. Mindegyik szintnek két al-szintje képzelhető el: a bővítés esetében a helyettesítés és a kiterjesztés, az átalakításnál a módosítás és az átértelmezés. Gyakran egy piramisnak ábrázolják ezeket, aminek az alján a helyettesítés, a tetején az átértelmezés áll, ez azonban nem mindig célravezető kép, talán többet segít, ha egy spektrumon képzeljük el a technika szerepét a helyettesítés infravörösétől az átértelmezés ultraibolyájáig. Így talán elkerülhető az is, hogy automatikusan értékítéletet társítsunk az egyes típusokhoz (minél magasabban van, annál jobb), hanem úgy gondolkodjunk, hogy a különféle alkalmazási szinteknek megvan a szerepe, ahogyan a különféle fényeknek is."

Kicsit részletesebben, és gyakorlatiasabban: helyettesítés: a technológia megjelenése a tanítás során új funkciókkal nem jár (pl. nem fénymásolunk, hanem telefonon néznek a diákok egy oldalt a könyvből), kiterjesztés: : a technológia alkalmazása valamilyen új funkciót hoz (pl. Google maps funkciói a papíralapú térképekhez képest), Módosítás: a technológia alkalmazása a tevékenységek újratervezését teszi lehetővé (pl. nem simán Kahoot-ot használunk, hanem kitaláljuk, hogy a tudás hogyan alakulhat át, hogyan használhatjuk fel egy olyan tevékenységben, ahol már a tanári - tanulói szerepek megváltoznak, és központba kerül a készségfejlesztés), végül az Újraértelmezés: itt a technológia alkalmazása új, korábban nem lehetséges tevékenységek tervezését teszi lehetővé (A tanulók számára olyan kreatív, alkotó feladatokat és megoldandó problémákat tervezhetünk, amelyekre korábban nem volt lehetőség.)

(Az SAMR modell leírását a K.O.M.P.O.SZ.T. blogon megjelent kiváló összefoglalásból szemezgettük ki, részleteiben ITT TALÁLHATÓ az eredeti poszt)

Eddig tehát a SAMR modell, fontos, hogy a helyettesítés szintjeinek azonosítása NEM jelenti azt, hogy rosszul csinálunk valamit, és ennek semmi jogosultsága sincs, ugyanakkor, ha kizárólag ilyen felhasználásban gondolkodunk, az lehet, hogy nem jelenti a digitális transzformáció 21. századi pedagógiát támogató megvalósítását. Hasonló ez egy kicsit az 'adatok', 'tények' VS 'kompetencia' kérdéséhez. Nem az a baj, ha adatokat, tényeket tanítunk, hanem az, ha csak az a célunk.

Alapvetően azzal játszottam egy picit, hogy a kollégák által leírt felhasználási módokat megpróbáltam a SAMR alapján beszintezni. Nem teljes, de nagyjából mindent lefedő listát készítettem arról, hogy pedagógusok szerint miért is szükséges a mobiltelefon a tanításban. A cikk végén ezt a listát közzéteszem, így bárki elolvashatja, vagy utánam is csinálhatja.

Néhány következtetés:

Látszik, hogy nagyrészt a legalacsonyabb szinten van a legtöbb felhasználási mód, jellemző egy kolléga kifakadása: "Oké, vegyék el a telefonokat, de akkor kérek heti 300 oldal fénymásolást!'. Azaz, a telefonokat eddig leginkább olyan tevékenységek során használta, amelyeket egyébként papíron is ugyanúgy meg lehetne csinálni. Ami nem baj, természetesen, ugyanakkor jelzi világosan, hogy innovációról, főleg pedagógiai paradigmaváltásról, vagy a SAMR magasabb szintjeiről itt szó sincs. Azaz: a telefonok használata remek arra, hogy egy hagyományos, egyáltalán nem progresszív állapotot megkövesítsen, fosszilizáljon.

Létezik egy másik szempont is, ez pedig az infrastrukturális nehézségek áthidalása - ilyen az, amikor gyakran mi is úgy oldottuk meg a netet, hogy 3-4 gyereknek korlátlan nete volt a telefonján, és csináltunk belőlük hotspot-okat, így lehetett gyorsan dolgozni. Szintén ilyen lehet a lefényképezése a táblaképnek, vagy egy feladat megoldásának. Ezeknek sincs sok köze a pedagógiai innovációhoz, de az kétségtelen, hogy itt a telefonoknak volt szerepük.

Végül van néhány olyan helyzet, amikor a telefon jobb híján megfelelő, de laptopokkal sokkal egyszerűbb, jobb, praktikusabb lehetne a tanórai munka. Egy Quizlet csomag elkészítése, jegyzetelés, tesztek kitöltése stb. Ha tényleg a pedagógiai innováció lenen a fontos, és mindenki annyira innovatívan használná a telefont, NEM elégedne meg a telefonok használatával, hanem kézzel-lábbal próbálna azért küzdeni, hogy legyenek végre laptopok az iskolában. Érdekes módon több van, mint gondolnánk, gyakran, pl. van két évfolyam már, ahol mindenki kapott. Mégis, ezeket a legritkábban használják. Sőt, olyan iskola is van, ahol laptopok ÉS telefonok is lehettek egy tanuló előtt, és egy tanár kivételével senki nem használta a laptopokat, a telefonokat annál inkább.

Összefoglalva pár renegát gondolat: nem baj, hogy nem szabad korlátlanul használni a telefont, egy figyelemgazdaságban nem fogjuk tudni megakadályozni, hogy egy értesítés ne írja felül a legérdekesebb órát is akár - így vannak napi 4-5 órában kondicionálva a diákok. Miért baj, ha az iskolában ennek ellentartunk?

Ezt bőven elég lenne persze házirendben szabályozni, de én azt sem tartom feltétlenül bajnak, hogy van egy központi, ha úgy tetszik 'elvi' állásfoglalás arról, hogy innentől ezt nem szabad. Ez mindig nehéz, mert az sem ment egyszerűen, hogy egyszer csak már nem szabadott kocsmákban dohányozni, vagy éppen bekapcsolt telefonnal repülőre szállni, de megszoktuk, alkalmazkodtunk. Ha pedig a pedagógiai innovációt, és a digitális transzformációt féltjük a telefonok használatának korlátozásától, akkor felesleges aggódnunk, mert ahhoz nagyon kevés köze van a mobiloknak.

Végül, íme erre használják innovatív tanárok a telefonokat (a végére hagytam néhány valóban 'újraértelmezés'-re utaló felhasználást:

*Egy- egy szó jelentésének, egy képlet megnézése

A mobilon tudják a diákok nézni a nekik korábban elküldött feladatlapok át, így nem kell kinyomtatni azokat.

Csoportórán szàmológép

Ofői, etika óra fogalmak keresése, kirándulás tervezés

  1. Nyelvórán megkeresik az ismeretlen szavakat. 2. A tanár messengeren kommunikál a faktosokkal, hogy elmarad egy óra, előbbre lehet hozni a faktot, hamarabb mehettek haza.

feladatkiadás, prezi irányítása, visszajelzések követése

-váratlan kérdések megválaszolása

Nyelvóráimon a szövegekben előforduló földrajzi helyek, ismeretlen ételek, műalkotások, “híres” emberek megkeresése.

Genially szabadulószobák, okosdoboz, learningapps, zeneelméleti ismeretek elmélyítéséhez, youtube kis videók ritmus és hallás fejlesztéshez,

  • papiermentes gyakorlas wordwall, learning apps, educaplay

  • internetes keresofeladat

  • hazi feladat : szobeli feladat videoval vagy audioval, padletbe feltoltve, egymas videoinak kommentalasa (tartalmi, nyelvi, fonetika...)

  • csoportbeszelgetes soran elhangzott pro-contra ervek rogzitese (argumentationswippe.de)

  • szavak gyakorlasa (quizlet, fluxcards)

Egyéni kutatómunka, előre átküldött feladatok, segédanyagok megtekintése.(Nem másolunk).

Kahoot, Socrative,Quizlet.

Nem szedem össze a füzeteket az órai munkával, lefotózzák, elküldik, kijavítom, visszaküldöm, következő órán a füzetben javítanak.

Szófelhőt csinálunk, vagy MindMap-et.

Ha tankönyvi feladat van, pl. forráselemzés, és a tk otthon maradt letöltik vagy fotózzák az aktuális oldalt.

Többen a telefonba írják az órai jegyzeteiket.

Kahootozni is szoktunk.

Online szótár.

Bemelegítésnek Quizlet verseny, Kahoot. Összefoglaló órákon online feladatok, pl. Wordwall, így lehetett differenciálni.

Meg a kettős authentikáció miatt is szükséges, ha valamilyen programba (számítógépen), vagy weboldalra be kell lépni.

A stopperrel le lehet mérni egy felelet időtartamát. ez azért fontos, mert az érettségin korlátozott a felelet ideje. online tananyagok -feladatok megtekintése

Matematikából idén nincs rendelhető feladatgyűjtemény középiskolában (elvileg készül új), a tankönyvben kevés feladat van. Így én mindig kiadok feladatsorokat, nem szeretek ennyit fénymásolni

Az érettségi feladatokat online meg tudják csinálni, illetve KAHOOT , egyéb feladatok, játékok miatt én nagyon gyakran használom velük a mobilt, laptopot órán. Nem kell nyomtatni!!!

*a tantárgyamhoz nincs tankönyv, így azt én állítom össze/írom, és a szerkesztett tankönyvhöz QR kód is tartozik, amit ha leolvasnak egy összefoglaló videót nyit meg a témához kapcs.,

*"otthonfelejtett" tankönyvek/mf fotózása; órán kívül, de oktatáshoz kapcsolódóan:

*stoppernek szóbeli vizsgákon (ha nagyon belemelegednénk pl. a vitába),

*fényképezőnek (pl. díjátadó ünnepségen, kirándulásokon)

-Online tankönyvből dolgozik a diák.

  • Fénymásolás helyett telefonra küldött feladatlapon dolgozunk.

Mentimeter, AHASlides, Quizlet, ChatGPT, Wordwall, DeepL

-Fizika: phyphox alkalmazas használata diákok esetén is (tanulói kísérletként): többet tud, mint az elavult felszerelésű labor eszközei, pl. mágnesesség mérése, hangerősség, hangfrekvenciák, gyorsulás, stb.

AI chat

cardboard VR, AR-ek használata

csoportmunka befényképezése*