Biometrika a mobilon

Internet a tanórán - 2024. július 26.

Írta: Nádori Gergely

levelA természettudományos oktatás egyik fontos célja az lehet, hogy a diákok megismerjék a kutatás módszertanát. Akkor fog kialakulni bennük a természettudományos világkép, ha nem csak bemondásra hiszik el a tudományos tényeket és törvényszerűségeket, hanem azzal is tisztában vannak, hogy hogyan és miképp jutottunk el ezekre a következtetésekre. A legjobb eszköz erre, ha a diákok maguk végeznek kísérleteket, vizsgálatokat, megfigyeléseket és azzal is megismerkednek, hogy ezekből milyen módon lehet következtetéseket levonni. A biológiában a növények kiváltképp alkalmasak ilyen vizsgálatokra, mivel nem szaladnak el. Kísérletezhetünk a laborban, de akár a terepen is vizsgálódhatunk, erre az erdei iskola lehet ideális alkalom. A vizsgálódásokat pedig remekül segítheti akár a mobiltelefon is. Mutatunk egy remek alkalmazást erre!

A Petiole Pro (IDE KATTINTVA) elsődlegesen mezőgazdászoknak készült, hogy a növénytermesztésben pontos adatokat tudjanak használni, de ez kiválóan alkalmassá teszi az iskolai használatra is. Az alkalmazással mérhetjük levelek felületét, a szín alapján a klorofill tartalmat, ezt rögtön felhasználhatjuk statisztikák készítésére, mivel egy-egy mérés csak pár másodperc, így bőségesen lesz adatunk. Összehasonlíthatunk fajokat, de a környezet hatását is azonos fajokra.

Az alkalmazás arra is jól használható, hogy egy csíráztató tálon egy fénykép alapján megszámolja a kicsírázott magokat, ami növényélettani kísérleteknél lehet nagyon hasznos.

Arra is használhatjuk, hogy egy csírán megszámolja a gyökérszőröket, ami szintén sok lehetőséget kínál a növényélettani vizsgálatokhoz.