Tíz weboldal karácsonyi kémia órához

Tíz weboldal... - 2009. december 11.

Írta: Nádori Gergely

Itt a karácsony! Mi is lehetne alkalmasabb egy szórakoztató kémia órához, mint ez. Gyűjteményünkben tíz olyan weboldalt mutatunk be, melyek valamilyen módon a karácsonyhoz kapcsolható kíérletet vagy foglalkozást írnk le.

1. Karácsonyfadísz túltelített oldatból: ha bóraxból készítünk telített oldatot és abba pipatisztító drótot merítünk, gyönyörű, dísznek is alkalmas formát kapunk. A művelet pontos leírása angolul megtalálható IDE KATTINTVA.

2. Egyszerű papírkromatográfiával is nagyon szép díszeket készíthetünk, amiről egy részletesebb leírást találhatunk EZEN AZ OLDALON.

 

3. Ha már a houstoni természettudományi múzeum oldalán járunk nézük meg azt is, miként készíthetünk márványozott papírt borotvahabbal és vízfestékkel (ITT TALÁLJUK).

4. Aki valami keményebbre vágyik, az természetesen galvanizált karácsonyfadíszeket is készíthet, leírást ITT TALÁL róla.

5. A világ legkisebb karácsonyfáját készíthetjük el, ha ezüst-nitrátba rakunk rézdrótot vagy rézlapot. A fa a szemünk előtt növekszik, de csak mikroszkóppal látható! Látványos kísérlet, aminek kapcsán egyszerre beszélhetünk a szeretet ünnepéről és a redox-potenciálról. (Angol nyelvű leírás található hozá IDE KATTINTVA.)

6. Gyönyörű hógömb készíthető telített benzoesav oldatból. Ahogy az oldat hűlni kezd, szép nagy pelyhekben válik ki az üveg belsejében. Angol nyelvű leírás ITT TALÁLHATÓ.

7. kicsiknek is nagyon izgalmas lehet ez a foglalkozás, amiben a karácsonyi süteményhez megfelelő porkeveéket kell megkeresni. A foglalkozás végén pedig még meg is süthetik a finomságot! A teljes foglalkozás részletes leírása angolul ITT TALÁLHATÓ, a geekeknek adott feladatlap ITT, a vizsgálat folyamatábrája pedig ITT.

8.  Bevallom, ehhez nem találtam weboldalt, de akár a legkisebbekkel is készíthetünk cukorspárgát. Telített cukoroldatba kell spárgát lógatni és több napon át figyelhetjük meg, ahogy nőnek a kristályok. A kicsik azután haza is vihetik az így készült finomságot.

9. Ha már az ünnepekről van szó, akkor itt a tüzijáték ideje is. Persze gy tál tejben is remekül lehet tüzijátékot csinálni, ahogyna ezt a Szertár blog is bemutatja (IDE KATTINTVA), de ha komolyabbra vágyunk, ott a jó öreg kálium-permanganát plusz glicerin kísérlet (LEÍRÁS ITT).

10. Készíthetünk csillagszórót is. Ebben a Sulinovás tananyagban (ITT TALÁLHATÓ) pontos leírást találunk a 16. oldalon.