Földrengés Japánban - a webkettes katasztrófa

Tíz weboldal... - 2011. március 14.

Írta: Prievara Tibor

Láthattuk az arab világ forradalmainak kitörésekor, hogy a webkettes eszközök (pl. Facebook, Twitter) milyen fontos szerepet játszottak. Azóta persze az is kiderült, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a blokkolása nem hoz eredményt a rezsimek számára (pl. Kamerunban 'kikapcsolták' a Twitter-t, ami csak olaj volt a tűzre). Most megtapasztalhattuk az első valóban webkettes katasztrófát Japánban. A lapozás után összegyűjtöttük azokat a forrásokat, oldalakat, alkalmazásokat, ahonnan valós időben tudunk tájékozódni a történtekről. Érdemes lapozni ... órán, órán kívül, tájékozódásra, vagy akár csak az internet 'hatalmának', erejének illusztrálására is kiváló a gyűjtemény. Mindenekelőtt IDE KATTINTVA találhatunk egy videót a BBC-n, ahol a cunami becsapódását láthatjuk - sokkoló felvételek, amelyek hűen mutatják be a cunami erejét.

A Google egy 'krízis oldalt' hozott létre, ahol bárki beírhatja, ha valakit keres, és azt is, ha valakiről információval rendelkezik. Eddig közel 150 000 bejegyzés született (ITT AZ OLDAL). Az oldalon adományokat is gyűjtenek, illetve valós idejű hírösszefoglaló is található.

IDE KATTINTVA a The New York Times interaktív grafikájához érkezünk, ahol a különböző helyszínekre kattintva képeket, híreket, videókat találunk.

Twitter-en (www.twitter.com) van egy @earthquakejapan nevű felhasználó, ahol a földrengésekkel kapcsolatos információkat, előrejelzéseket találjuk. Az alábbi Twitter felhasználókra kattintva szintén valós idejű információkhoz juthatunk:

EBBEN A PICASA ALBUMBAN a katasztrófa sújtotta terüöletről találunk képeket előtte-utána stílusban. ITT az ABC news oldalán találunk hasonló képeket.

Természetesen a YouTube-on is rengeteg videót találunk, például ITT, vagy ITT.

IDE KATTINTVA egy újabb interaktív infografikát találunk, amely azt magyarázza el, hogy mi történt az atomreaktorokban.