Tíz ingyenes képszerkesztő

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Mai listánk tíz olyan weboldalt mutat be, ahol képeinket ingyen tudjuk szerkeszteni - ha nincs kéznél Photoshop, vagy mondjuk az iskolai gépre nincs telepítve (érthető okokból ), akkor az alábbi alkalmazásokra számíthatunk.

Nem sorrendben írom őket, azaz az első nem feltétlenül jobb, mint az utolsó!

 

1 Picnik (IDE KATTINTVA érhető el): Egyszerű, praktikus és jól használható, kézreállnak benne a funkciók. Azért a Picniket ajánljuk először, mert ehhez készült bemutató videó is (ezt IDE KATTINTVA lehet megnézni). Ez bemutatja a leggyakrabban előforduló funkciókat az ilyen oldalakon, szóval érdemes egy kicsit elmélyedni benne.

2 GIMP (IDE KATTINTVA található): A GIMP kellemes meglepetés, mivel rengeteg olyan funkciót tartalmaz, amelyet ingyenes képszerkesztő szoftverek nem. Szintén fontos még, hogy a GIMP nem online használható képszerkesztő, hanem le kell töltenünk a gépünkre, így teljesen kiváltja a Photoshop-ot. Még profik is használják, állítólag annyira jó!

3 Pixanate (ITT TALÁLHATÓ): A Pixanate egy igazi 'touch-and-go' képszerkesztő. Regisztráció nélkül egyszerűen feltöltjük a képet, kiválasztjuk, hogy mit szeretnénk vele csinálni (kb. 15 lehetőségünk van, pl. átméretezni, színeket beállítani, fogakat fehéríteni, vagy éppen szemeket pirostalanítani), aztán már menthetjük is el a kész művet gépünkre.

4 Picasa (IDE ÉRDEMES KATTINTANI, hogy meglátogathassuk):A Picasa természetesen nem elsősorban képszerkesztő, hanem képmegosztó oldal, viszont a feltöltött képeket gyorsan és praktikusan lehet szerkesztgetni. Fontos, hogy a Picasa is letöltendő szoftver!

5 Fotoflexer (ITT TALÁLHATÓ): Szintén régi kedvenc, írtunk már róla, részletesen ITT TALÁLHATÓ minden tudnivaló.

6 Splashup (ITT TARTÓZKODIK az oldal). Ő is online használható, az internet 'utcai harcosainak' ajánlják, akik állandóan úton vannak és nem mindig van kéznél a számítógépükön képszerkesztő szoftver.

7 Photoscape (ITT TALÁLHATÓ): Szintén letölthető program, lehet 'tömegesen' is szerkeszteni aképeket, sőt a Photoscape segítségével animálni is lehet őket nagyon egyszerűen!

8 Photofiltre (ITT LAKIK): Félprofi letölthető szoftver, rendelkezik minden alapfunkcióval, viszont ha valaki többet szeretne a képszerkesztőjétől, nem fog ellenállni.

9 Paint.NET (IDE KATTINTVA tölthető le): És igen, le kell tölteni a Paint.net-et is, a Microsoftos Paint testvére ő. Egyszerű, jól használható, természetesen csak Windows alatt!

10 Utolsó oldalunk a Pixlr (ITT TALÁLHATÓ): A Pixlr is webalapú képszerkesztő, kellemes szerkeszteni vele, használható az eredmény és még ugye letölteni sem kell.

A fenti listán is látszik, hogy ma már nincs feltétlenül szükség drága képszerkesztőkre ahhoz, hogy kibarnítsuk gyermekeink szemét  családi képeken. Ami még fontosabb: ha iskolai projekteket szervezünk, akkor sem kell azzal foglalkoznunk, hogy esetleg nincs a számítógépeken képszerkesztő szoftver, ezért a képeket csak eredeti méretben és szerkesztetlenül lehet csak a projekthez csatolni - vagy kezdődik az örökké tartó 'ki tudja otthon szerkeszteni a képeket?' kérdéssel kezdődő rémálom.