Mindent egy helyen - HootSuite

Tippek, trükkök - 2012. október 2.

Írta: Nádori Gergely

Gyakran emlegetett fogalom manapság az IKT és az oktatás kapcsán a személyes tanulási hálózat (PLN), az a különféle közösségi kapcsolatokból font hálózat, ahonnan a tanár a saját szakmai fejlődéséhez szükséges információkat és motivációt kapja. Nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy ilyen hálózatot építsünk (maga a TanárBlog is része sokak PLN-jének), néha azt érzi az ember, hogy úl sok is:

Vannak, akiket követek a Twitteren és persze néhány kulcsszót (hashtaget) is szemmel tartok, jönnek a Facebook státuszfrissítések és ott is tagja vagyok pár csoportnak, közben jó lenne egy-két blogot is figyelni, hogy mi az érdekesség, az újdonság, ezeket esetleg RSS-ben követem. Persze vannak olyan diákcsoportok is, amikkel Facebookon (is) tartom a kapcsolatot.  Nem véletlen, ha valaki úgy érzi, ennyi minden elárasztja. A HootSuite nevű oldal (IDE KATTINTVA) abban segít, hogy kiigazodjunk ebben az információáradatban.

Az ingyenes változattal öt helyet követhetünk párhuzamosan, azaza ötféle identitásunk lehet. Külön érdemes kiemelni a Twitter integrálását, mert itt az a gyakran kezelhetetlen adatfolyam, amivel először találkozik az egyszeri Twitterező szépen, rendezetten, átláthatóan jelenik meg. külön hasábokban vannak, akikre feliratkoztunk és mellette a kulcsszavaink, amiket figyelünk. Egy kattintással újramegosztahtunk, válaszolhatunk, ha akarunk.

Persze nem csak arra jó a HootSuite, hogy mi olvassunk, hanem arra is, hogy írjunk. Ugyanazt könnyen publikálhatjuk több felületen is (Twitter, Facebook, Google+, Tumblr) és még remek kis alkalmazásokat (például a népszerű Instagramot) is használhatjuk. Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy időzítsük a bejegyzéseket, sőt automatikussá is tehetjük, hogy pl. egy blogban az új bejegyzásekről automatikus készüljön Twitter üzenet.

Íme egy képernyőkép: