PicFindr - keressünk képeket sokkal egyszerűbben

Tippek, trükkök - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Flickr, Picasa .... és még sorolhatnánk a képmegosztó oldalakat. Ha képet szeretnénk órán, vagy esetleg egy iskolai projektben használni, már nem feltétlenül a Google képkeresője a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás számunkra.
A PicFindr (IDE KATTINTVA érhető el) összesen 11 képmegosztó oldalról gyűjti össze a képeket számunkra

- egyetlen kattintással. Külön érdekesség, hogy megadhatjuk, hogy oktatási céllal, ingyenesen szereténk, ún. copyleft képeket használni, azaz figyelni szeretnénk arra, hogy akár egy iskolai projektben se sérüljön senki szerzői joga.

Ehhez az oldalon a következőket kell tennünk: írjuk be a keresőbe (Search) a kívánt szót, majd jelüljük ki, hogy milyen jogi állású képet keresünk, illetve milyen módon kívánjuk a képeket felhasználni (pl Educational - ezt válasszuk a Permitted use dobozban; Give credit - azaz odaírjuk, hogy ki készítette a képet - ez pedig a jogállása a képnek). Természetesen lehet választani kereskedelmi felhasználást is, vagy éppen személyeset, és szabadon felhasználható, semmilyen szerzői jog által nem kötött képeket - én Budapestről 46 oldalnyi képet találtam - egy biztosan megfelel.

 

Utolsó megjegyzés: az odalon legfelül mindig a Dreamsime nevű oldal - némi pénzért árult képei jelennek meg. Ettől nem kell megijedni, utána következnek a teljesen ingyenes képmegosztó oldalak.