Hajónapló

Internet a tanórán - 2010. november 3.

Írta: Nádori Gergely

Korábban írtunk a Galaxy Zoo nevű kezdeményezésről (ITT), ahol a galaxisok felismerésében és osztályozásában vehetett részt bárki. A dolog miközben jópofa szórakozás még tudományosan is fontos.

Az Old Weather oldalon (IDE KATTINTVA) szintén segíthetünk a tudósoknak, ezúttal a klímaváltozás kutatóinak segíthetünk, mégpedig úgy, hogy a brit haditengerészet hajónaplóit segítünk értelmezni. Talán furcsának tűnhet, hogy mi köze van ennek a klímaváltozáshoz, pedig valóban nagyon fontos dologról van szó. Ahhoz, hogy tudjuk, miként változik az éghajlat tudnunk kell, hogy milyen volt korábban. Ehhez pontos adatokra, potos mérésekre van szükség. Ilyenek vannak is, a hajónaplókban.

Az egyetlen probléma, hogy többnyire annyira ronda kézírással, hogy még a legmodernebb kézírásfelismerő szoftverek sem képesek kisilabizálni. Az emberek viszont igen! (Láthatóan még mindig nem tud minket helyettesíteni mindenben a gép.) ezek az adatok nagyon fontosak a klímakutatók számára. Van azonban egy további előnye is ennek a munkának, ugyanis olvasgathatjuk a hajónapló egyéb bejegyzéseit is, ami valóban olyan, mintha egy tengerész szappanoperát követnénk.

 

Hasznát vehetjük az oldalnak természetesen a klíma tanításakor, akár csak egy óra végén odaültethetjük a diákokat, hogy segítsenek egy kicsit a kutatásban. Ez persze lehet házi feladat is, különösen, hogy az oldal egyre emelkedő rangokat oszt a felhasználóknak. Előkerülhet az oldal történelemórán is, izgalmas lehet végigkövetni a segítségével, hogy milyen volt az élet egy hadihajón.