Konyhakémia

Internet a tanórán - 2010. július 19.

Írta: Nádori Gergely

A kémiatanárok körében ma is folyik a vita arról, hogy mennyire kell a kémiai kísérleteknek a mindennapokohoz kötődnie. Az egyik elképzelés szerint, minél hétköznapibb anyagokból dolgozunk, annál nagyobb lesz a tanultak relevanciája a diákok számára. A másik tábor a veszélyeket hangsúlyozza, ha ugyanis a mindennapi anyagokkal pancsolnak a kémia órán, könnyen kezdhetnek otthon is veszélyes házi kísérletekbe, olyasmibe, ami nem ellenőrzött, nem laboratóriumi körülmények között nagyon veszélyes lehet.

Az Off the Shelf Chemistry szerzője Robert Farber egyértelműen az első állaspontot foglalta el és ennek szellemében írta meg 18 vizsgálat menetét (ITT TALÁLHATÓ). A vizsgálatok bár mindennapi anyagokat használnak, komoly laborfelszerelést igényelnek.

Az egyes leírások PDF és Word formátumban is letölthetőek. Kifejezetten jó a kísérletsorozatban, hoghy nem csak egyes jelenségeket mutat be, hanem a tudomány alapvető működését, a kísérletezés alapelveit is megtanítja.

A problémák egyszerre szórakoztatóak (mitől pattog a kukorica) és tartalomdúsak. Ugyan az oldal angolul van, mivel szakszöveg, nem kell hozzá nagyon nayg nyelvtudás.