Játékos matek - matekos játék

Letölthető anyagok - 2013. június 6.

Írta: Nádori Gergely

Ritkán ajánlunk fizetős dolgokat, most mégis megtesszük, mivel ez a program nagyszerűen ötvözi a játékot a tanulással. A neve DragonBox (ITT TALÁLHATÓ) és az egyenletrendezés alapjait tanítja meg már nagyon kicsiknek is. Elérhető mobiltelefonra és PC-re is (1500 forint az ára, nem észvesztő). Két változata is van, egy egyszerűbb a kicsiknek (5 éves kortól) és egy összetettebb (12 éves kortól).

A lényege nagyon egyszerű, van egy két félre osztott mező, a mezőkben mindenféle dolgok és egy doboz. A cél, hogy úgy rakosgassuk a dolgokat, hogy a doboz maradjon egyedül. Ha sikerül, a dobozban levő szörny (sárkány) növekszik egy kicsit. Gyorsan és könnyen átláthatók a szabályok, látványos a grafika, olyasmi, amivel szívesen eljátszadozik az ember. Csak közben megtanulja a mérleg-elvet, az egyenletek megoldásának módszerét. Leteszteltem egy 8 és egy 11 évesen teljesen jól működött. Bevallom, egy 43 éves is végigcsinálta.

Sokszor mondogattuk már, hogy a gamification nem azt jelenti, hogy játékokat viszünk az órára, hanem azt, hogy a tanulás szolgálatába állítjuk azokat a motivációs eszközöket, amik a játékosokat hajtják. De ettől természetesen még használhatunk játékokat, sőt egy jól átgondolt pedagógiai folyamatban a játék is lehet a gamification része, hatékony eszköze, ahogyan ezt a DragonBox is teszi.