LEGO tervezőprogram

Letölthető anyagok - 2013. január 21.

Írta: Nádori Gergely

A LEGO fantasztikus játék, de nagyszerű oktatási eszköz is. Elég csak az itthon is siekres LEGO robotépítő versenyekre gondolni, vagy a kifejezetten oktatási célra létrehozott LEGO WeDo csomagra. Természetesen ezen túl is számtalan lehetőséget kínál fel ez az eszköz. A Harvard egyetemen biokémia órákat tartanak LEGO-val, máshol a csapatfejlesztő tréningek központi eleme a LEGO. A most ajánlott ingyenesen letölthető szoftver még egy lépéssel színesebbé teszi a LEGO-zást.

A LEGO Digital Designer (ITT TALÁLHATÓ), a cég hivatalos tervezőprogramja. Segítségével megtervezhetünk egy saját LEGO szerkezetet, azt megtekinthetjük azután három dimenzióban is. Külön szépsége a programnak, hogy a megtervezett szerkezethez maga legyártja az építést lépésről-lépésre bemutató füzetecskét. Ezt nézhetjük a monitoron, de ki is nyomtathatjuk. A legérdekesebb, hogy az elkészül LEGO kreációnkat azután kimenthetjük és megoszthatjuk másokkal is, akik továbbfejleszthetik.

Kiválóan alkalmas a program arra, hlogy a diákokat (például a napköziben) egy kicsit jobban megismertessük a mérnöki munkával. Milyen az, amikor egy szerkezet elsőként a tervezőasztalon születik meg? Dolgozhatnak közöse is az egyes részeken, amiket megmutathatnak egymásnak, kiegészíthetnek, tökéletesíthetnek.