Óravázlat piac

Letölthető anyagok - 2012. december 7.

Írta: Nádori Gergely

Az öt év alatt, amióta a TanárBlogot csináljuk gyakran kérdezték tőlünk, hogy miként lehetséges, hogy mindezt ingyen adjuk bárkinek. Itt van egy csomó ötlet, óravázlat, könyvek és bárki viheti. "Nektek is sok munkátok van benne, miértnem kéritek meg azárát?" - kérdezték. A magunk részéről hiszünk a megosztás erejében, abban, hogy attól, hogy más is használja, nekünk nem lesz kevesebb, de tudjuk, hogy nem mindenki van így ezzel. Volt olyan kollégánk is, aki azt mondta: "Amíg én keményen dolgozom, hogy összeállítsam az anyagokat, a másik tanár meg lógatja a lábát, miért használja ő fel azt, amiben nekem munkám van?" Nem tudom, hogy mennyire általános ez az álláspont, de az tény, hogy azok az oldalak, amik úgy gondolták, majd a tanárok ezerszám töltik fel mindenki másnak a saját óravázlataikat, anyagaikat, kis hazánkban nem nagyon működtek.

Alternatívát kínál erre a TEACHERS pay TEACHERS oldal (ITT TALÁLHATÓ), ahová bárki feltöltheti a saját anyagait és az árát is megszabhatja. Természetesen van nagyon sok ingyenes dolog is, de a legtöbb anyag ára sem fogja senki pénztárcáját agyonvágni, 2-5 dollárt kérnek általában egy óravázlatért, feladatlapért, powerpoint bemutatóért. Vannak egész tantervet lefedő anyagok is, ezek 50 dollár körül mennek. Az utóbbi pár évben az internetes alkalmazásboltok sikere bizonyította, hogy kis összegeket mindig hajlandóbbak vagyunk kiadni, mint nagyokat. Lehet, hogy ez a tanári segédanyagokra is igaz lesz.

Kiváncsi voltam, hogy vajon egy ilyen rendszerben igényesebbek-e az anyagok, magasabb szinvonalúak-e, mint azokon az oldalakon, ahol mindenki inygen adja a dolgait? Első ránézésre vegyesnek tűnik a dolog. Tény, hogy kivitelezésben, grafikában általában szebbek és talán elgépelés sincsen bennük annyi, mint például itt a TanárBlogon megszokott, de pedagógiai eszközeikben nagyon a hagyományos (frontális óra, instruált oktatás) vonalon mozognak.