Molekularajzolás

Letölthető anyagok - 2010. április 2.

Írta: Nádori Gergely

Nincs könnyű dolga a kémiatanárnak, ha számítógépet akar használni, hiszen a kémiai képleteket nem olyan könnű bevinni a szövegszerkesztőbe vagy bármilyen más programba. Még nehezebb a dolog, ha a diákokat akarjuk rávenni arra, hogy valamilyen kémiához kapcsolódó feladatot gépen végezzenek el, például a gépen írják meg a kísérleti jegyzőkönyvet.

Ezen a problémán segít az egészen kiváló, egyszerű és ingyenes Molecule Maker program (LETÖLTHETŐ INNEN). A programmal egy négyzetrácsos háttéren helyezhetjük el az atomokat és a kötéseket. A jobb egérgombbal írhatunk be atomot, a ballal húzhatjuk a kötéseket. Kettős kötést úgy készíthetünk, ha lenyomva tartjuk a D billentyűt.

Ha elkészült a molekula csak le kell nyomni a CTRL+S billentyűket, kijelölni a kész molekulát és már el is menti a számunkra, méghozzá bmp állományként, amit könnyedén alakíthatunk át bármilyen más képformátumba, de a vágólapra is felkerül a kép.

 

A program nagyon hasznos lehet, ha prezentációkhoz, interaktív táblás anyagokhoz kell képleteket rajzolnunk, de jó hasznát vehetik a diákok is, ha felinstalláljuk az ő gépeikre. A szerves kémia talán legunalmasabb részét a nevezéktant egy kicsit feldobhatjuk azzal, ha a mi csak az anyag pontos nevét mondjuk, az ő feladatuk pedig, hogy megrajzolják a szerkezeti képletét.